Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Oksidacijska stabilnost biljnih ulja s dodatkom antioksidansa

Tihomir Moslavac ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Katica Volmut ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Đani Benčić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 137 Kb

str. 136-145

preuzimanja: 555

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 137 Kb

str. 145-145

preuzimanja: 1.171

citiraj


Sažetak

Oksidacija lipida je prepoznata kao glavni problem u jestivim uljima, ona uzrokuje važnu promjenu kemijskih, senzorskih i nutritivnih svojstava. Sintetski antioksidans je jeftiniji od prirodnog, ali je generalno prihvaćeno da prirodni antioksidansi imaju snažnije, efikasnije i zdravstveno sigurnije djelovanje nego sintetski. Oksidacijska stabilnost različitih smjesa biljnih ulja, sa i bez dodanog sintetskog i prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Rancimat testa. Istraživana je smjesa suncokretovog ulja (50%) i ostalih vrsta biljnih ulja (50%): sojino ulje, ulje kukuruzne klice, repičino ulje i ulje sjemenki. U ovom radu istraživan je utjecaj sintetskog antioksidansa propil galata (0,01%) i prirodnog ekstrakta ružmarina Oxy´Less®CS i StabilEnhance®OSR (udjela 0,3%) na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih vrsta biljnih ulja (50:50). Oksidacija smjese dvije vrste ulja (50:50) inducirana je i mjerena primjenom Rancimat metode (uzorak 3,0 g, temperatura 120 oC, protok zraka 9 L/h). Rezultat oksidacije ulja izražen je indukcijskim periodom (IP) i zaštitnim faktorom (PF). Stabilnost smjese ulja proporcionalna je indukcijskom periodu. Prirodni antioksidans ekstrakt ružmarina efikasnije povećava stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih ispitivanih ulja (50:50) u testiranim dozama u odnosu na propil galat. Rezultat istraživanja pokazuje da visoku antioksidacijsku aktivnost, mjerenu kao indukcijski period, ima ekstrakt ružmarina Oxy´Less®CS (0,3%) u odnosu na propil galat i StabilEnhance®OSR u svim smjesama ulja.

Ključne riječi

biljna ulja; oksidacijska stabilnost; prirodni antioksidansi; propil galat

Hrčak ID:

163417

URI

https://hrcak.srce.hr/163417

Datum izdavanja:

16.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.378 *