hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17559/TV-20130930155522

Utjecaj različitih tipova uređaja za destilaciju na kvalitetu rakije od kruške Viljamovke

Borislav Miličević ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, F. Kuhača 20, 31000 Osijek, Croatia
Jurislav Babić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6453-1850 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, F. Kuhača 20, 31000 Osijek, Croatia
Radoslav Miličević ; University of Tuzla, Univeritetska 8, 75000 Tuzla, BiH
Drago Šubarić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6956-5814 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, F. Kuhača 20, 31000 Osijek, Croatia

Puni tekst: hrvatski, pdf (506 KB) str. 945-949 preuzimanja: 226* citiraj
APA 6th Edition
Miličević, B., Babić, J., Miličević, R. i Šubarić, D. (2016). Utjecaj različitih tipova uređaja za destilaciju na kvalitetu rakije od kruške Viljamovke. Tehnički vjesnik, 23 (4), 945-949. https://doi.org/10.17559/TV-20130930155522
MLA 8th Edition
Miličević, Borislav, et al. "Utjecaj različitih tipova uređaja za destilaciju na kvalitetu rakije od kruške Viljamovke." Tehnički vjesnik, vol. 23, br. 4, 2016, str. 945-949. https://doi.org/10.17559/TV-20130930155522. Citirano 20.09.2019.
Chicago 17th Edition
Miličević, Borislav, Jurislav Babić, Radoslav Miličević i Drago Šubarić. "Utjecaj različitih tipova uređaja za destilaciju na kvalitetu rakije od kruške Viljamovke." Tehnički vjesnik 23, br. 4 (2016): 945-949. https://doi.org/10.17559/TV-20130930155522
Harvard
Miličević, B., et al. (2016). 'Utjecaj različitih tipova uređaja za destilaciju na kvalitetu rakije od kruške Viljamovke', Tehnički vjesnik, 23(4), str. 945-949. https://doi.org/10.17559/TV-20130930155522
Vancouver
Miličević B, Babić J, Miličević R, Šubarić D. Utjecaj različitih tipova uređaja za destilaciju na kvalitetu rakije od kruške Viljamovke. Tehnički vjesnik [Internet]. 2016 [pristupljeno 20.09.2019.];23(4):945-949. https://doi.org/10.17559/TV-20130930155522
IEEE
B. Miličević, J. Babić, R. Miličević i D. Šubarić, "Utjecaj različitih tipova uređaja za destilaciju na kvalitetu rakije od kruške Viljamovke", Tehnički vjesnik, vol.23, br. 4, str. 945-949, 2016. [Online]. https://doi.org/10.17559/TV-20130930155522
Puni tekst: engleski, pdf (506 KB) str. 945-949 preuzimanja: 178* citiraj
APA 6th Edition
Miličević, B., Babić, J., Miličević, R. i Šubarić, D. (2016). The influence of different pot still type on quality of Williams pear distillates. Tehnički vjesnik, 23 (4), 945-949. https://doi.org/10.17559/TV-20130930155522
MLA 8th Edition
Miličević, Borislav, et al. "The influence of different pot still type on quality of Williams pear distillates." Tehnički vjesnik, vol. 23, br. 4, 2016, str. 945-949. https://doi.org/10.17559/TV-20130930155522. Citirano 20.09.2019.
Chicago 17th Edition
Miličević, Borislav, Jurislav Babić, Radoslav Miličević i Drago Šubarić. "The influence of different pot still type on quality of Williams pear distillates." Tehnički vjesnik 23, br. 4 (2016): 945-949. https://doi.org/10.17559/TV-20130930155522
Harvard
Miličević, B., et al. (2016). 'The influence of different pot still type on quality of Williams pear distillates', Tehnički vjesnik, 23(4), str. 945-949. https://doi.org/10.17559/TV-20130930155522
Vancouver
Miličević B, Babić J, Miličević R, Šubarić D. The influence of different pot still type on quality of Williams pear distillates. Tehnički vjesnik [Internet]. 2016 [pristupljeno 20.09.2019.];23(4):945-949. https://doi.org/10.17559/TV-20130930155522
IEEE
B. Miličević, J. Babić, R. Miličević i D. Šubarić, "The influence of different pot still type on quality of Williams pear distillates", Tehnički vjesnik, vol.23, br. 4, str. 945-949, 2016. [Online]. https://doi.org/10.17559/TV-20130930155522

Sažetak
Jedno od najpoželjnijih alkoholnih pića diljem Europe je rakija od kruške. Od svih vrsta kruške, najznačajnija je sorta Bartlett ili Viljamovka. Cilj rada bio je istražiti utjecaj različitih tipova konstrukcijskih uređaja za destilaciju (alembic, pot and spheric) na kvalitetu rakije od kruške sorte Viljamovka. Pri određivanju kvalitete i arome uzoraka rakija Viljamovki korištene su senzorske analize te plinska kromatografija. Rezultati su pokazali da konstrukcija uređaja za destilaciju ima značajan utjecaj na kvalitetu i aromu rakije Viljamovke. Uzorci destilirani na uređaju tipa alembic imali su najbolje ocijenjenu kvalitetu i aromu. Najbolje ocijenjeni uzorak sadržavao je 59,51 % etanola, 478 mg/l estera, 120 mg/l aldehida te 962 mg/l viših alkohola.

Ključne riječi
kvaliteta; rakija od kruške Viljamovke; uređaj za destilaciju

Hrčak ID: 163734

URI
https://hrcak.srce.hr/163734

[engleski]

Posjeta: 805 *