Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PRINOS, RASPODJELA I KAKVOĆA MIŠIĆNOG TKIVA U POLOVICAMA MESNATIH SVINJA I RAZLIČITIH GENOTIPOVA

Đuro Senčić ; Sveučilište J.J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, Osijek, Republika Hrvatska
Gordana Kralik ; Sveučilište J.J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, Osijek, Republika Hrvatska
Antun Petričević ; Sveučilište J.J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, Osijek, Republika Hrvatska
Ivan Jurić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.949 Kb

str. 3-13

preuzimanja: 158

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno na svinjskim polovicama velikog jorkšira i švedskog landrasa - najbrojnijih pasmina svinja u Republici Hrvatskoj, kao i u dva suvremena domaća genotipa svinja - linije 1 i linije 3, polaznih genotipova u stvaranju mesnatih križanaca. Svinje su tovljene od 25 do 105 kg tjelesne mase, u istim uvjetima smještaja i hranidbe. Desne svinjske polovice disecirane su prema metodi Wenigera i sur. (1963.). Najviše mišićnog tkiva u polovicama imala je linija 1 (58,17%) a zatim slijede linija 3 (57,10%),švedski landras (56,49%) i veliki jorkšir (50,99%). Pri približno istoj mesnatosti polovica švedskog landrasa, linije 1 i linije 3 (nisu utvrđene signifikantne razlike) utvrđena je različita raspodjela mišićnog tkiva. Najveći udjel mišičnog tkiva imao j e veliki jorkšir u vratu (64, 12%), švedski landras u plećki (69,38%), a linije 1 i 3 u butu (70,84% odnosno 70,76%). U ukupnoj masi mišićnog tkiva u polovicama kod svih analiziranih genotipova (veliki jorkšir, švedski landras, linije 1 i 3) najveće udjele ima mišićno tkivo butova (34,80%, 32,80%, 36,07% odnosno 35,52%), dok je redosljed veličine udjela mišićnog tkiva ostalih dijelova polovice različit po genotipovima. Slični rezultati utvrđeni su i u pogledu udjela mišićnog tkiva pojedinih dijelova (but, leđni dio, plećka, vrat, trbušno-rebarni dio) u masi svinjskih polovica. Rezultati istraživanja pokazuju da je, ovisno o selekcijskom cilju (genotipu), različito očitovanje mesnatosti (kompozicija svinjskih polovica). Kakvoća mišićnog tkiva, prema istraživanim pokazateljima, bila je zadovoljavajuća.

Ključne riječi

Hrčak ID:

163812

URI

https://hrcak.srce.hr/163812

Datum izdavanja:

30.3.1995.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 580 *