Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj djelomične defolijacije na kemijski sastav mošta i rodnost traminca mirisavog (Vitis vinifera L.)

Bernard Kozina ; Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Marko Karoglan ; Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 304 Kb

str. 31-40

preuzimanja: 198

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 304 Kb

str. 40-40

preuzimanja: 393

citiraj


Sažetak

Poznato je da agrotehnički i ampelotehnički zahvati mogu značajno utjecati na rodnost, te kvalitativni sastav grožđa, mošta i vina. U cilju istraživanja utjecaja djelomične defolijacije na Traminac, tijekom tri godine praćen je sadržaj šećera, ukupne kiselosti, pH vrijednost, sadržaj vinske, jabučne i limunske kiseline u moštu te prosječna masa grozda kao i prosječan prinos po trsu. Djelomična defolijacija u vidu uklanjanja nula (ND), četiri (D1) i osam (D2) listova obavljena je ručno u trenutku šare grožđa. Uzorci su uzimani više puta tijekom perioda dozrijevanja grožđa do trenutka tehnološke zrelosti te u trenutku tehnološke zrelosti (berbe). Uočen je značajno niži sadržaj vinske kiseline u moštu kod varijanata defolijacije u sve tri godine istraživanja. Zamjetan je i utjecaj defolijacije na povećanje sadržaja šećera te na sniženje razine ukupne kiselosti i pH vrijednosti, ali samo u pojedinim godinama istraživanja. Djelomična defolijacija nije utjecala na promatrane parametre rodnosti.

Ključne riječi

djelomična defolijacija; rodnost; kemijski sastav mošta; Traminac

Hrčak ID:

163980

URI

https://hrcak.srce.hr/163980

Datum izdavanja:

19.12.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.097 *