Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Vinska komina kao izvor toplinske energije

Neven Voća ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport


Puni tekst: hrvatski pdf 238 Kb

str. 91-99

preuzimanja: 265

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 238 Kb

str. 99-99

preuzimanja: 788

citiraj


Sažetak

Kako proizvođači vina nemaju iskustva u pripremi i korištenju vinske komine u proizvodnji energije, glavni cilj ovog rada je uvođenje peletiranja kao ekološkog i energetskog načina termičke obrade tog ostatka nakon proizvodnje vina. Prikazat će se prednosti i nedostaci peletiranja te korištenja peleta iz vinske komine u proizvodnji toplinske energije. Također, predlaže se upotreba malih postrojenja za peletiranja ostatka poljoprivredne proizvodnje u svrhu proizvodnje peleta kao goriva za proizvodnju toplinske energije.

Ključne riječi

peletiranje; vinska komina; toplinska energija

Hrčak ID:

163989

URI

https://hrcak.srce.hr/163989

Datum izdavanja:

19.12.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.595 *