Skoči na glavni sadržaj

Pismo uredniku

Navodnjavanje u povrćarstvu na otvorenom

Valerija Pokos Nemec


Puni tekst: hrvatski pdf 355 Kb

str. 24-31

preuzimanja: 147

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 355 Kb

str. 31-31

preuzimanja: 772

citiraj


Sažetak

Za uspješnu proizvodnju povrćarskih kultura moraju se osigurati vegetacijski faktori: voda, hranjive tvari, toplina, svjetlost i zrak. Bez ovih faktora ne samo da se ne može ostvariti planirana proizvodnja, već bez bilo kojeg od njih biljka ne može živjeti. Dakle, i voda je jedan od faktora koji uvjetuju život biljke pa je bez vode nemoguć njen uzgoj.
Zašto je voda tako značajna za biljku nije teško objasniti. Ona je ne samo sastavni dio građe biljke, već i nosilac mnogih fizioloških procesa tijekom vegetacije: regulira režim ishrane biljke, otapa hranjive tvari tla i preko korjenovih dlačica unosi ih u biljku, regulira toplinski režim biljke i tla, posreduje u procesu fotosinteze, regulira fizikalne, kemijske i biološke procese u tlu. Razlikujemo razne metode i rokove navodnjavanja, a u ovom radu pobliže ćemo opisati mogućnosti navodnjavanja u povrćarstvu na otvorenom.

Ključne riječi

voda; fiziološki procesi; navodnjavanje

Hrčak ID:

164077

URI

https://hrcak.srce.hr/164077

Datum izdavanja:

13.6.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.324 *