Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Osnove agrotehnike proizvodnje kukuruza (Zea mays)

Siniša Hrgović ; Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu


Puni tekst: hrvatski pdf 547 Kb

str. 48-61

preuzimanja: 336

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 547 Kb

str. 61-61

preuzimanja: 4.857

citiraj


Sažetak

Kukuruz ima vrlo široku paletu upotrebljivosti. Proizvodni primat još uvijek zauzima kao sirovina u ishrani različitih vrsta i kategorija stoke, za što se koristi: klip, zrno, kao silaža cijele biljke ili samo zrna. Zrno u prosjeku sadrži 70-75% ugljikohidrata, oko 15% mineralnih tvari, 10% bjelančevina i 5% ulja. Koristan je i u ljudskoj ishrani, a to govori i činjenica da se za ovu namjenu svakodnevno povećava i širi proizvodna paleta. Prisutan je u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj, te tekstilnoj industriji. Zadnjih godina značajno raste udio korištenja kukuruza za potrebe industrije alkohola te proizvodnju bioplina.
Proizvodni se postotak pod kukuruzom stalno povećava. Budući da se u proizvodnji koristi hibridno sjeme, nusprodukt koji ide uz proizvodnju kukuruza je i proizvodnja sjemena koja može biti desetak puta isplativija od klasične proizvodnje, pa čak i izvozni proizvod, za što RH ima ogromne mogućnosti.
Kukuruz je velika poveznica i za tržište kemijskih kompanija, što dokazuje činjenica da je najviše pesticida na tržištu namijenjeno baš kukuruzu.

Ključne riječi

Hrčak ID:

164127

URI

https://hrcak.srce.hr/164127

Datum izdavanja:

4.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.945 *