hrcak mascot   Srce   HID

Izlaganje sa skupa

MESNATOST I KVALITATIVNA SVOJSVA MESA HRVATSKIH KRIŽANACA I HYPOR SVINJA

Gordana Kralik ; University of J. J. Strossmayer, Faculty of Agriculture, Osijek, Croatia
A. Petričević ; University of J. J. Strossmayer, Faculty of Agriculture, Osijek, Croatia
G. Kušec ; University of J. J. Strossmayer, Faculty of Agriculture, Osijek, Croatia

Puni tekst: hrvatski, pdf (705 KB) str. 315-319 preuzimanja: 68* citiraj
APA 6th Edition
Kralik, G., Petričević, A. i Kušec, G. (1995). MESNATOST I KVALITATIVNA SVOJSVA MESA HRVATSKIH KRIŽANACA I HYPOR SVINJA. Stočarstvo, 49 (9-12), 315-319. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/164138
MLA 8th Edition
Kralik, Gordana, et al. "MESNATOST I KVALITATIVNA SVOJSVA MESA HRVATSKIH KRIŽANACA I HYPOR SVINJA." Stočarstvo, vol. 49, br. 9-12, 1995, str. 315-319. https://hrcak.srce.hr/164138. Citirano 28.03.2020.
Chicago 17th Edition
Kralik, Gordana, A. Petričević i G. Kušec. "MESNATOST I KVALITATIVNA SVOJSVA MESA HRVATSKIH KRIŽANACA I HYPOR SVINJA." Stočarstvo 49, br. 9-12 (1995): 315-319. https://hrcak.srce.hr/164138
Harvard
Kralik, G., Petričević, A., i Kušec, G. (1995). 'MESNATOST I KVALITATIVNA SVOJSVA MESA HRVATSKIH KRIŽANACA I HYPOR SVINJA', Stočarstvo, 49(9-12), str. 315-319. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/164138 (Datum pristupa: 28.03.2020.)
Vancouver
Kralik G, Petričević A, Kušec G. MESNATOST I KVALITATIVNA SVOJSVA MESA HRVATSKIH KRIŽANACA I HYPOR SVINJA. Stočarstvo [Internet]. 1995 [pristupljeno 28.03.2020.];49(9-12):315-319. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/164138
IEEE
G. Kralik, A. Petričević i G. Kušec, "MESNATOST I KVALITATIVNA SVOJSVA MESA HRVATSKIH KRIŽANACA I HYPOR SVINJA", Stočarstvo, vol.49, br. 9-12, str. 315-319, 1995. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/164138. [Citirano: 28.03.2020.]

Sažetak
lstraživanje je provedeno na 90 svinjskih polovica (ˉx=84,48 kg) podrijetlom od križanaca landrasa nazvanih hrvatski križanci (CCB) te 130 polovica (ˉx = 84,88 kg) Hypor hibrida (Hy). Udio mišićnog tkiva utvrđen potpunim rasijecanjem iznosio je 43,53 kg kod Hypor svinja, dok je kod hrvatskih križanaca iznosio 45,53 kg. Razlika u mesnatosti između spomenutih genotipova bila je visoko statistički značajna (P < 0,01). Svinje Hypor hibrida (Hy) imale su 1,39 kg tj. 3,05 % više mesa od hrvatskih križanaca (CCB). Svinjske polovice bile su razvrstane po klasama prema (S)EUROP sustavu klasifikacije. U pve dvije klase (S i E) razvrstano je 50 % polovica hrvatskih kižanaca (CCB) i 65,4 % polovica Hypor svinja (Hy). Pojava blijedog, mekanog i vodnjikavog mesa (BMV) te tamnog, suhog i čvrstog mesačešće se javljala kod Hy genotipa (BMV = 1,44, TČS = 3,60) nego kod CCB svinja (BMV = 0,00, TČS = 1,01). Utvrđeno je da su polovice hrvatskih križanaca s manjom mesnatošću imale bolju kakvoću mišićnog tkiva nego polovice Hypor svinja s većom mesnatošću.

Hrčak ID: 164138

URI
https://hrcak.srce.hr/164138

[engleski]

Posjeta: 475 *