Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ GENOTIPA NERASTA NA MESNATOST SVINJSKIH POLOVICA I KAKVOĆU MIŠIĆNOG TKIVA

Gordana Kralik ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Republika Hrvatska
Antun Petričević ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Republika Hrvatska
Goran Kušec ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Republika Hrvatska
Josip Fazekaš ; Svinjogojska farma "Senkovac" d.d. Slatina, Republika Hrvatska
Draženka Gutzmirtl ; Osijek, Republika Hrvatska
Ivo Gutzmirtl ; Poljoprivredni znanstveni centar Osijek, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.057 Kb

str. 3-9

preuzimanja: 150

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj genotipa nerasta na mesnatost svinjskih polovica i kakvoću mišićnog tkiva. U tu svrhu ispitano je sedamdeset potomaka nerasta A, B, C, D i E, pasmine njemački landras. Za procjenu udjela svinjskog mesa u polovicama upotrebljen je obrazac: M(%) = 47,978 + (26,0429 x S/M) + (4,5154 x √M)-(2,5018 x logS) - (8,4212 x √S); gdje je M(%) = procijenjeni udio mišićnog tkiva, S - debljina slanine (mm), M = debljina mišića (mm). Od kvalitativnih pokazatelja mišićnog tkiva istražene su vrijednosti pH₁, i pH₂, sp.v.v. i boja mesa (Göfo-vrijednost). Mesnatost potomaka statistički je vrlo značajno (P<0,001) ovisila o genotipu nerasta i kretala se redoslijedom; 49,66, 47,03, 49,05, 50,25 i 48,47%- Kakvoća mišićnog tkiva potomaka bila je zadovoljavajuća.

Ključne riječi

Hrčak ID:

164171

URI

https://hrcak.srce.hr/164171

Datum izdavanja:

20.3.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 555 *