Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

STRATEGIJA HlBRIDIZACIJE U SVINJOGOJSTVU U ČEŠKOJ REPUBLICI

J. Ivánek ; State Breeding Enterprise Prague,Czech Republic
M. Pour ; Czech University of Agriculture Prague, Czech Republic


Puni tekst: hrvatski pdf 1.373 Kb

str. 127-134

preuzimanja: 138

citiraj


Sažetak

Uzgajatelji i proizvođači svinja u svim naprednim zemljama s visokim stupnjem uzgoja životinja trebaju objektivne infomacije o kvaliteti tovljenih svinja iz raznih programa hibridizacije. Osim testiranja na farmi ove bi informacije trebalo provjeriti u pojedinim uvjetiina okoliša, uzgoja, prehrane i preciznijom ocjenom klaoničke vrijednosti testiranih životinja. U te se svrhe obično upotebljava stanica za testiranje koja ima odgovarajuće mogućnosti i vlastitu klaonicu i laboratorije. U našim uvjetima ti su zahtjevi testiranja ugrađeni u amandman Češkog državnog standarda br. 46 6164 - i u metodičko implementiranje propisa sa stupanjem na snagu 1.1. 1995. Ocjenjene karakteristike sadrže sljedeća svojstva: a) srednji dnevni prirast u težini od rođenja (poroda) i za vrijeme testiranja u g. b) Potrošnja krmne smjese GENT i metabolizirana energija na 1 kg povećanja žive vage u kg, c) korigirana dužina polovica u cm, d) površina musculus longissimus dorsi u cm², e) udio glavnih mesnih dijelova u polovicama u % - vrat, rame, but (% MMP), f) udio mesa buta svinjskih polovica u %, g) debljina leđne slanine iza posljednjeg rebra (svježe polovice) u cm, h) srednja debljina leđne slanine u cm, ch) kvaliteta mesa na osnovi promijenjene vrijednosti pH ili ostalih ishaživčkih fizičkih i kemijskih vrijednosti, i) klasifikacija prema sistemu EUROP (udio krtog mesa u %), Rezultati testiranja tovljenih hibrida svinja pojedinih programa hibridizacije objavljuju se svake godine kao nacionalni pregled.

Ključne riječi

Hrčak ID:

164424

URI

https://hrcak.srce.hr/164424

Datum izdavanja:

23.4.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 528 *