hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Isparljivi sastojci arome paške janjetine

Marina Krvavica   ORCID icon orcid.org/0000-0002-4431-5958 ; Veleučilište „Marko Marulić“, Petra Krešimira IV 30, Knin
Milijana Bradaš, mag.ing.agr. ; Veleučilište „Marko Marulić“, Petra Krešimira IV 30, Knin
Doc. Ivan Vnučec   ORCID icon orcid.org/0000-0002-5190-3045 ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, Zagreb
Tjaša Jug   ORCID icon orcid.org/0000-0001-6933-3370 ; Kmetijsko gozdarski zavod, Pri hrastu 18, Nova Gorica, Slovenija
Doc. Jelena Đugum ; Ministarstvo poljoprivrede, Ul. grada Vukovara 78, Zagreb
Nives Marušić Radovčić ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno tehnološki fakultet, Pierotieva 6, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (296 KB) str. 435-443 preuzimanja: 104* citiraj
APA 6th Edition
Krvavica, M., Bradaš, mag.ing.agr., M., Vnučec, D.I., Jug, T., Đugum, D.J. i Marušić Radovčić, N. (2015). Isparljivi sastojci arome paške janjetine. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (5), 435-443. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/165025
MLA 8th Edition
Krvavica, Marina, et al. "Isparljivi sastojci arome paške janjetine." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 5, 2015, str. 435-443. https://hrcak.srce.hr/165025. Citirano 19.09.2019.
Chicago 17th Edition
Krvavica, Marina, Milijana Bradaš, mag.ing.agr., Doc. Ivan Vnučec, Tjaša Jug, Doc. Jelena Đugum i Nives Marušić Radovčić. "Isparljivi sastojci arome paške janjetine." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 5 (2015): 435-443. https://hrcak.srce.hr/165025
Harvard
Krvavica, M., et al. (2015). 'Isparljivi sastojci arome paške janjetine', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(5), str. 435-443. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/165025 (Datum pristupa: 19.09.2019.)
Vancouver
Krvavica M, Bradaš, mag.ing.agr. M, Vnučec DI, Jug T, Đugum DJ, Marušić Radovčić N. Isparljivi sastojci arome paške janjetine. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 19.09.2019.];XVII(5):435-443. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/165025
IEEE
M. Krvavica, M. Bradaš, mag.ing.agr., D.I. Vnučec, T. Jug, D.J. Đugum i N. Marušić Radovčić, "Isparljivi sastojci arome paške janjetine", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 5, str. 435-443, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/165025. [Citirano: 19.09.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (234 KB) str. 461-468 preuzimanja: 121* citiraj
APA 6th Edition
Krvavica, M., Bradaš, mag.ing.agr., M., Vnučec, D.I., Jug, T., Đugum, D.J. i Marušić Radovčić, N. (2015). Meat volatiles of Pag lamb. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (5), 461-468. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/165025
MLA 8th Edition
Krvavica, Marina, et al. "Meat volatiles of Pag lamb." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 5, 2015, str. 461-468. https://hrcak.srce.hr/165025. Citirano 19.09.2019.
Chicago 17th Edition
Krvavica, Marina, Milijana Bradaš, mag.ing.agr., Doc. Ivan Vnučec, Tjaša Jug, Doc. Jelena Đugum i Nives Marušić Radovčić. "Meat volatiles of Pag lamb." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 5 (2015): 461-468. https://hrcak.srce.hr/165025
Harvard
Krvavica, M., et al. (2015). 'Meat volatiles of Pag lamb', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(5), str. 461-468. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/165025 (Datum pristupa: 19.09.2019.)
Vancouver
Krvavica M, Bradaš, mag.ing.agr. M, Vnučec DI, Jug T, Đugum DJ, Marušić Radovčić N. Meat volatiles of Pag lamb. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 19.09.2019.];XVII(5):461-468. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/165025
IEEE
M. Krvavica, M. Bradaš, mag.ing.agr., D.I. Vnučec, T. Jug, D.J. Đugum i N. Marušić Radovčić, "Meat volatiles of Pag lamb", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 5, str. 461-468, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/165025. [Citirano: 19.09.2019.]

Sažetak
U nastavku istraživanja specifičnih isparljivih spojeva arome janjećeg mesa hrvatskih pasmina ovaca s mogućim utjecajem pasmine i zemljopisnog područja uzgoja, cilj ovog rada je bilo utvrditi isparljive sastojke arome paške janjetine. U tu svrhu izvršene su analize isparljivih spojeva toplinski obrađene paške janjetine na GC-MS (SPME metoda) pri čemu je izolirano ukupno 52 isparljiva spoja, od čega 14 aldehida (57,78%), 15 alkohola (23,28%), 3 ketona (7,78%), 5 alkana (0,82%), 2 alkena (0,49%), 5 aromatskih spojeva (3,02%), 6 heterocikličkih spojeva (3,82%), 1 furan (0,91%), 1 sumporni spoj (0,20), 1 ester (0,11%) i 4 terpena (1,72%). U odnosu na ranije istraživane isparljive sastojke dalmatinske i ličke janjetine iz kojih je izoliran znatno veći broj isparljivih spojeva (dalmatinska janjetina – 88 spojeva; lička janjetina 70 spojeva) nameće se zaključak da su najvjerojatnije način uzgoja (gotovo isključivo na majčinu mlijeku) i klaonička dob (33 dana) paške janjadi imali presudan učinak na smanjenje ukupnog broja izoliranih isparljivih spojeva, kao i na sam aroma profil paške janjetine.

Ključne riječi
paška janjetina; meso; izvorne pasmine ovaca; aroma; isparljivi spojevi

Hrčak ID: 165025

URI
https://hrcak.srce.hr/165025

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 340 *