hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Utjecaj anatomskog položaja svinjskog €lea na kvalitetu odrezaka kod brzog odmrzavanja

Igor Tomašević   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1611-2264 ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Slaviša Stajić ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Dušan Živković ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Marija Jokanović ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Republic of Serbia
Vladimir Tomović ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Republic of Serbia
Nikola Stanišić ; Institute for Animal Husbandry, Autoput 16, 11080, Belgrade, Republic of Serbia

Puni tekst: engleski, pdf (210 KB) str. 455-460 preuzimanja: 109* citiraj
APA 6th Edition
Tomašević, I., Stajić, S., Živković, D., Jokanović, M., Tomović, V. i Stanišić, N. (2015). Effects of anatomical location within pork tenderloins on the quality of fast thawed steaks. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (5), 455-460. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/165027
MLA 8th Edition
Tomašević, Igor, et al. "Effects of anatomical location within pork tenderloins on the quality of fast thawed steaks." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 5, 2015, str. 455-460. https://hrcak.srce.hr/165027. Citirano 21.07.2019.
Chicago 17th Edition
Tomašević, Igor, Slaviša Stajić, Dušan Živković, Marija Jokanović, Vladimir Tomović i Nikola Stanišić. "Effects of anatomical location within pork tenderloins on the quality of fast thawed steaks." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 5 (2015): 455-460. https://hrcak.srce.hr/165027
Harvard
Tomašević, I., et al. (2015). 'Effects of anatomical location within pork tenderloins on the quality of fast thawed steaks', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(5), str. 455-460. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/165027 (Datum pristupa: 21.07.2019.)
Vancouver
Tomašević I, Stajić S, Živković D, Jokanović M, Tomović V, Stanišić N. Effects of anatomical location within pork tenderloins on the quality of fast thawed steaks. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 21.07.2019.];XVII(5):455-460. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/165027
IEEE
I. Tomašević, S. Stajić, D. Živković, M. Jokanović, V. Tomović i N. Stanišić, "Effects of anatomical location within pork tenderloins on the quality of fast thawed steaks", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 5, str. 455-460, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/165027. [Citirano: 21.07.2019.]

Sažetak
Ciljevi su ovog istraživanja bili procijeniti utječe li metoda vrlo brzog odmrzavanja mesa vrućom vodom na kvalitetu odrezaka s obzirom na anatomski položaj svinjskog .lea. Odmrzavanje je provedeno uranjanjem u toplu vodu temperature od 39 °C, u trajanju od 7 ± 0,5 min. Smrznuti odresci rezani su na oko 2,5 cm debljine, a debljina je svakog pojedinog odreska izmjerena i određena nakon rezanja. Počevši od stražnjeg dijela svinjske polovice, određeno je pripadaju li odresci prednjem, središnjem ili stražnjem dijelu .lea. Uočene su manje ali značajne razlike značajki odmrzavanja, kuhanja i teksture odrezaka .lea različitog anatomskog položaja. Nakon prilagodbe za površinu-volumen, središnji dijelovi .lea pokazali su najveći gubitak mesnog soka prilikom odmrzavanja. Utvrđeno je da smještaj odreska utječe na korisne učinke kuhanja isključivo kada se u obzir uzmu omjer površina-volumen i povećanje od prednjeg do stražnjeg dijela .lea. Položaj unutar .lea utjecao je i na izmjerenu mekoću odreska. Odresci od središnjih dijelova .lea imali su veće vrijednosti WBSF u odnosu na odreske od prednjih i stražnjih dijelova. Promjene boje odmrznutih odrezaka uzrokovane bilo procesom odmrzavanja ili položaja samog odreska bile su zanemarive, odnosno nisu bile vidljive okom.

Hrčak ID: 165027

URI
https://hrcak.srce.hr/165027

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 193 *