hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Procjena utjecaja životnog ciklusa u proizvodnji proizvoda od svinjetine na okoliš

I. Djekic   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8132-8299 ; Department of Food Safety and Quality Management, University of Belgrade - Faculty of Agriculture, Belgrade, Republic of Serbia
Č. Radović ; Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun, Republic of Serbia
M. Lukić ; Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun, Republic of Serbia
S. Lilić ; Institute of Meat Hygiene and Technology, Belgrade, Republic of Serbia
N. Stanišić

Puni tekst: engleski, pdf (305 KB) str. 469-476 preuzimanja: 296* citiraj
APA 6th Edition
Djekic, I., Radović, Č., Lukić, M., Lilić, S. i Stanišić, N. (2015). Environmental life-cycle assessment in production of pork products. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (5), 469-476. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/165028
MLA 8th Edition
Djekic, I., et al. "Environmental life-cycle assessment in production of pork products." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 5, 2015, str. 469-476. https://hrcak.srce.hr/165028. Citirano 24.07.2019.
Chicago 17th Edition
Djekic, I., Č. Radović, M. Lukić, S. Lilić i N. Stanišić. "Environmental life-cycle assessment in production of pork products." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 5 (2015): 469-476. https://hrcak.srce.hr/165028
Harvard
Djekic, I., et al. (2015). 'Environmental life-cycle assessment in production of pork products', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(5), str. 469-476. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/165028 (Datum pristupa: 24.07.2019.)
Vancouver
Djekic I, Radović Č, Lukić M, Lilić S, Stanišić N. Environmental life-cycle assessment in production of pork products. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 24.07.2019.];XVII(5):469-476. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/165028
IEEE
I. Djekic, Č. Radović, M. Lukić, S. Lilić i N. Stanišić, "Environmental life-cycle assessment in production of pork products", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 5, str. 469-476, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/165028. [Citirano: 24.07.2019.]

Sažetak
Cilj je ovog rada bio procijeniti utjecaj proizvodnje proizvoda od svinjetine u Srbiji na okoliš. Izračuni za procjenu životnog ciklusa provedeni su kako bi identi.cirali i kvanti.cirali utjecaj na okoliš po načelu „od kolijevke do groba“, koji obuhvaća četiri podsustava: ‘farmu za uzgoj svinja’, ‘klaonicu’, pogone za preradu mesa’ i ‘pogon za zbrinjavanje otpada i otpadnih voda’. U cilju prikupljanja ulaznih podataka inventara životnog ciklusa provedeno je strukturirano istraživanje. Navedenim smo istraživanjem procijenili šest potencijalnih utjecaja na okoliš: potencijal globalnog zatopljenja, potencijal akiseljavanja, potencijal eutro.kacije, potencijal razaranja ozona, potencijal stvaranja fotokemijskog smoga i toksičnost za čovjeka. Potencijal globalnog zatopljenja povezan s proizvodnjom 1 kg proizvoda od svinjetine iznosi 9,04 kg CO2Eq. Potencijal zakiseljavanja unutar lanca svinjskog mesa iznosi 9,874 x 10-3 kg SO2Eq, a potencijal eutro.kacije 0,0151 kg PO4Eq. Na okoliš u lancu svinjskog mesa tijekom proizvodnje najviše utječu proizvodnja stočne hrane i upravljanje gnojivom. Utjecaj pogona za preradu uglavnom se odnosi na zahtjeve za vodu i energiju te uporabu rashladnih sustava u hladnom lancu.

Ključne riječi
procjena životnog ciklusa; proizvodi od svinjetine; okoliš; pokazatelji; ekološki otisak

Hrčak ID: 165028

URI
https://hrcak.srce.hr/165028

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 447 *