hrcak mascot   Srce   HID

Kratko priopćenje

Utjecaj medija i temperature na tvorbu gliotoksina u sojeva Aspergillus fumigatus

Ivan Kosalec
Stjepan Pepeljnjak
Marija Jandrlić

Puni tekst: engleski, pdf (143 KB) str. 269-273 preuzimanja: 1.731* citiraj
APA 6th Edition
Kosalec, I., Pepeljnjak, S. i Jandrlić, M. (2005). Influence of Media and Temperature on Gliotoxin Production in Aspergillus Fumigatus Strains. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 56 (3), 269-273. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/134
MLA 8th Edition
Kosalec, Ivan, et al. "Influence of Media and Temperature on Gliotoxin Production in Aspergillus Fumigatus Strains." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 56, br. 3, 2005, str. 269-273. https://hrcak.srce.hr/134. Citirano 27.06.2019.
Chicago 17th Edition
Kosalec, Ivan, Stjepan Pepeljnjak i Marija Jandrlić. "Influence of Media and Temperature on Gliotoxin Production in Aspergillus Fumigatus Strains." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 56, br. 3 (2005): 269-273. https://hrcak.srce.hr/134
Harvard
Kosalec, I., Pepeljnjak, S., i Jandrlić, M. (2005). 'Influence of Media and Temperature on Gliotoxin Production in Aspergillus Fumigatus Strains', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 56(3), str. 269-273. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/134 (Datum pristupa: 27.06.2019.)
Vancouver
Kosalec I, Pepeljnjak S, Jandrlić M. Influence of Media and Temperature on Gliotoxin Production in Aspergillus Fumigatus Strains. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2005 [pristupljeno 27.06.2019.];56(3):269-273. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/134
IEEE
I. Kosalec, S. Pepeljnjak i M. Jandrlić, "Influence of Media and Temperature on Gliotoxin Production in Aspergillus Fumigatus Strains", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.56, br. 3, str. 269-273, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/134. [Citirano: 27.06.2019.]

Sažetak
Gliotoksin je sekundarni metabolit iz skupine epipolitiodioksipiperazina s biološki aktivnim internim disulfidnim mostom u molekuli, koji tvore razne plijesni i gljivica Candida albicans. Plijesan Aspergillus fumigatus vodeći je uzročnik invazivnih aspergiloza i također može tvoriti gliotoksin. Pretpostavlja se da in situ tvorba gliotoksina utječe na patogenezu aspergiloze. U ovom radu ispitali smo in vitro tvorbu gliotoksina u devet sojeva A. fumigatus vrste, izoliranih iz imunokompromitiranih pacijenata. Praćen je utjecaj medija i temperature inkubacije na tvorbu gliotoksina. Gliotoksin je ekstrahiran iz biomase i koncentracija mu je utvrđena polukvantitativno tankoslojnom kromatografijom. Tvorba gliotoksina uočena je već nakon trodnevne inkubacije u koncentracijama 4,06 mg mL-1 (u bujonu s kvaščevim ekstraktom – YES na 37 °C) i 1,07 mg mL-1 (u sintetskom Czapek-Dox bujonu – CZA na 25 °C). Tvorba gliotoksina bila je veća u YES bujonu, za razliku od sintetskog CZA bujona. Viša temperatura inkubacije (37 °C) također utječe na jaču tvorbu gliotoksina nego niža temperatura (25 °C). YES bujon s dodatkom 4 % saharoze i 2 % kvaščeva ekstrakta vrlo je bogat supstrat za in vitro tvorbu gliotoksina, kao jednog od lipofilnih sekundardnih metabolita plijesni vrste A. fumigatus.

Ključne riječi
aspergiloza; Aspergillus sp.; bujon kvaščevog ekstrakta; Czapek-Dox bujon; toksikogenost

Hrčak ID: 134

URI
https://hrcak.srce.hr/134

[engleski]

Posjeta: 2.210 *