hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Održivo gospodarenje otpadnim vodama iz procesa proizvodnje vina

Višnja Oreščanin ; OREŠČANIN, j.d.o.o.

Puni tekst: hrvatski, pdf (266 KB) str. 215-222 preuzimanja: 287* citiraj
APA 6th Edition
Oreščanin, V. (2016). Održivo gospodarenje otpadnim vodama iz procesa proizvodnje vina. Hrvatske vode, 24 (97), 215-222. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/166044
MLA 8th Edition
Oreščanin, Višnja. "Održivo gospodarenje otpadnim vodama iz procesa proizvodnje vina." Hrvatske vode, vol. 24, br. 97, 2016, str. 215-222. https://hrcak.srce.hr/166044. Citirano 08.12.2019.
Chicago 17th Edition
Oreščanin, Višnja. "Održivo gospodarenje otpadnim vodama iz procesa proizvodnje vina." Hrvatske vode 24, br. 97 (2016): 215-222. https://hrcak.srce.hr/166044
Harvard
Oreščanin, V. (2016). 'Održivo gospodarenje otpadnim vodama iz procesa proizvodnje vina', Hrvatske vode, 24(97), str. 215-222. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/166044 (Datum pristupa: 08.12.2019.)
Vancouver
Oreščanin V. Održivo gospodarenje otpadnim vodama iz procesa proizvodnje vina. Hrvatske vode [Internet]. 2016 [pristupljeno 08.12.2019.];24(97):215-222. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/166044
IEEE
V. Oreščanin, "Održivo gospodarenje otpadnim vodama iz procesa proizvodnje vina", Hrvatske vode, vol.24, br. 97, str. 215-222, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/166044. [Citirano: 08.12.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (266 KB) str. 215-222 preuzimanja: 74* citiraj
APA 6th Edition
Oreščanin, V. (2016). Stručni sastanak laboratorija ovlaštenih za ispitivanje voda s pregledom novih zakonskih i podzakonskih propisa iz područja zaštite voda, Mali Lošinj, 19.-22. travnja 2016.Sustainable management of wastewater from wine production. Hrvatske vode, 24 (97), 215-222. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/166044
MLA 8th Edition
Oreščanin, Višnja. "Stručni sastanak laboratorija ovlaštenih za ispitivanje voda s pregledom novih zakonskih i podzakonskih propisa iz područja zaštite voda, Mali Lošinj, 19.-22. travnja 2016.Sustainable management of wastewater from wine production." Hrvatske vode, vol. 24, br. 97, 2016, str. 215-222. https://hrcak.srce.hr/166044. Citirano 08.12.2019.
Chicago 17th Edition
Oreščanin, Višnja. "Stručni sastanak laboratorija ovlaštenih za ispitivanje voda s pregledom novih zakonskih i podzakonskih propisa iz područja zaštite voda, Mali Lošinj, 19.-22. travnja 2016.Sustainable management of wastewater from wine production." Hrvatske vode 24, br. 97 (2016): 215-222. https://hrcak.srce.hr/166044
Harvard
Oreščanin, V. (2016). 'Stručni sastanak laboratorija ovlaštenih za ispitivanje voda s pregledom novih zakonskih i podzakonskih propisa iz područja zaštite voda, Mali Lošinj, 19.-22. travnja 2016.Sustainable management of wastewater from wine production', Hrvatske vode, 24(97), str. 215-222. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/166044 (Datum pristupa: 08.12.2019.)
Vancouver
Oreščanin V. Stručni sastanak laboratorija ovlaštenih za ispitivanje voda s pregledom novih zakonskih i podzakonskih propisa iz područja zaštite voda, Mali Lošinj, 19.-22. travnja 2016.Sustainable management of wastewater from wine production. Hrvatske vode [Internet]. 2016 [pristupljeno 08.12.2019.];24(97):215-222. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/166044
IEEE
V. Oreščanin, "Stručni sastanak laboratorija ovlaštenih za ispitivanje voda s pregledom novih zakonskih i podzakonskih propisa iz područja zaštite voda, Mali Lošinj, 19.-22. travnja 2016.Sustainable management of wastewater from wine production", Hrvatske vode, vol.24, br. 97, str. 215-222, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/166044. [Citirano: 08.12.2019.]

Sažetak
U radu su ukratko prikazani trendovi u svjetskoj i domaćoj proizvodnji vina. Dani su podatci o sastavu otpadnih voda iz dostupne svjetske literature te toksični učinci ovih voda na različitim test sustavima. Dan je literaturni pregled najčešće korištenih metoda pročišćavanja te njihove prednosti i nedostaci. Iz iznesenih podataka moguće je zaključiti da otpadne vode iz procesa proizvodnje vina zbog svoje kompleksnosti sastava te dokazanog visokog toksičnog učinka predstavljaju značajan rizik za sastavnice okoliša i prirode. Visoke vrijednosti organskog onečišćenja, sezonalnost, te prisutnost toksičnih tvari zahtijevaju kombinaciju različitih metoda obrade kako bi se ove vode učinile neškodljivim za okoliš te zadovoljili propisani zakonski kriteriji za ispust u okoliš. Najviši stupanj detosikacije se postiže kombinacijom bioloških metoda i naprednih oksidacijskih procesa (kao predobrade ili završne obrade).

Ključne riječi
otpadne vode; proizvodnja vina; KPK; polifenoli; fitotoksičnost; fizikalno-kemijska obrada; biološka obrada; napredni oksidacijski procesi; elektrokemijske metode

Hrčak ID: 166044

URI
https://hrcak.srce.hr/166044

[engleski]

Posjeta: 518 *