hrcak mascot   Srce   HID

Drvna industrija : Znanstveni časopis za pitanja drvne tehnologije, Vol.67 No.3 Rujan 2016.

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5552/drind.2016.1531

Promjene hrapavosti i svojstva kvašenja površine: utjecaj duljine rezanja tijekom blanjanja borovine

Aldo Rolleri ; Laboratorij za šumske proizvode, Fakultet znanosti o šumama i prirodnim resursima, Južno sveučilište u Čileu, Valdivia, Čile
Francisco Burgos ; Laboratorij za šumske proizvode, Fakultet znanosti o šumama i prirodnim resursima, Južno sveučilište u Čileu, Valdivia, Čile
Alfredo Aguilera ; Laboratorij za šumske proizvode, Fakultet znanosti o šumama i prirodnim resursima, Južno sveučilište u Čileu, Valdivia, Čile

Puni tekst: engleski, pdf (681 KB) str. 223-228 preuzimanja: 234* citiraj
APA 6th Edition
Rolleri, A., Burgos, F. i Aguilera, A. (2016). Surface Roughness and Wettability Variation: The effect of Cutting Distance during Milling of Pinus Radiata Wood. Drvna industrija, 67 (3), 223-228. https://doi.org/10.5552/drind.2016.1531
MLA 8th Edition
Rolleri, Aldo, et al. "Surface Roughness and Wettability Variation: The effect of Cutting Distance during Milling of Pinus Radiata Wood." Drvna industrija, vol. 67, br. 3, 2016, str. 223-228. https://doi.org/10.5552/drind.2016.1531. Citirano 15.08.2018.
Chicago 17th Edition
Rolleri, Aldo, Francisco Burgos i Alfredo Aguilera. "Surface Roughness and Wettability Variation: The effect of Cutting Distance during Milling of Pinus Radiata Wood." Drvna industrija 67, br. 3 (2016): 223-228. https://doi.org/10.5552/drind.2016.1531
Harvard
Rolleri, A., Burgos, F., i Aguilera, A. (2016). 'Surface Roughness and Wettability Variation: The effect of Cutting Distance during Milling of Pinus Radiata Wood', Drvna industrija, 67(3), str. 223-228. doi: https://doi.org/10.5552/drind.2016.1531
Vancouver
Rolleri A, Burgos F, Aguilera A. Surface Roughness and Wettability Variation: The effect of Cutting Distance during Milling of Pinus Radiata Wood. Drvna industrija [Internet]. 30.09.2016. [pristupljeno 15.08.2018.];67(3):223-228. doi: https://doi.org/10.5552/drind.2016.1531
IEEE
A. Rolleri, F. Burgos i A. Aguilera, "Surface Roughness and Wettability Variation: The effect of Cutting Distance during Milling of Pinus Radiata Wood", Drvna industrija, vol.67, br. 3, str. 223-228, Kolovoz 2018. [Online]. doi: https://doi.org/10.5552/drind.2016.1531

Sažetak
Varijacije svojstava obrađene površine drva obično se opisuju kao posljedica promjene parametara obrade. Međutim, treba uzeti u obzir i učinak duljine rezanja jer to dodatno pokazuje utjecaj istrošenosti reznog alata. Kako bi se procijenio učinak duljine rezanja na hrapavost i svojstvo kvašenja površine drva bora (Pinus radiate), pri blanjanju na duljini od 0 do 10 000 metara primijenjene su tri različite posmične brzine i brzine rezanja. U radu se opisuje utjecaj parametara obrade na hrapavost i svojstvo kvašenja obrađene površine u ovisnosti o duljini rezanja, a objašnjena je i interakcija tih dvaju svojstava obrađene površine. Varijacije hrapavosti površine u ovisnosti o duljini rezanja nisu izravno povezane s varijacijama svojstva kvašenja površine. Zaključeno je da za određivanje svojstva kvašenja heterogene površine materijala kao što je drvo nije pouzdano uzimati u obzir samo hrapavost njegove površine.

Ključne riječi
duljina rezanja; hrapavost; svojstvo kvašenja; kontaktni kut; drvo; blanjanje

Hrčak ID: 166745

URI
https://hrcak.srce.hr/166745

[engleski]

Posjeta: 319 *