hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Pirotski kačkavalj

Zora Mijačević ; Fakultet veterinarske medicine Beograd, Bulevar oslobođenja 18, 11000 Beograd, Srbija
Snežana Bulajić
Tatjana Božić
Gordana Niketić

Puni tekst: hrvatski, pdf (281 KB) str. 203-213 preuzimanja: 2.414* citiraj
APA 6th Edition
Mijačević, Z., Bulajić, S., Božić, T. i Niketić, G. (2005). Pirotski kačkavalj. Mljekarstvo, 55 (3), 203-213. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1482
MLA 8th Edition
Mijačević, Zora, et al. "Pirotski kačkavalj." Mljekarstvo, vol. 55, br. 3, 2005, str. 203-213. https://hrcak.srce.hr/1482. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Mijačević, Zora, Snežana Bulajić, Tatjana Božić i Gordana Niketić. "Pirotski kačkavalj." Mljekarstvo 55, br. 3 (2005): 203-213. https://hrcak.srce.hr/1482
Harvard
Mijačević, Z., et al. (2005). 'Pirotski kačkavalj', Mljekarstvo, 55(3), str. 203-213. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1482 (Datum pristupa: 23.07.2019.)
Vancouver
Mijačević Z, Bulajić S, Božić T, Niketić G. Pirotski kačkavalj. Mljekarstvo [Internet]. 2005 [pristupljeno 23.07.2019.];55(3):203-213. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1482
IEEE
Z. Mijačević, S. Bulajić, T. Božić i G. Niketić, "Pirotski kačkavalj", Mljekarstvo, vol.55, br. 3, str. 203-213, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1482. [Citirano: 23.07.2019.]

Sažetak
Na području Stare planine, a u općini Pirot, u posljednjih 100 godina razvijena je proizvodnja kačkavalja koji je na širem području poznat pod nazivom Pirotski kačkavalj. Na Staroj planini pašnjaci su pogodni za ispašu ovaca i krava, a zbog nadmorske visine klima je veoma karakteristična. Pirotski kačkavalj proizvodili su pastiri u bačijama (stočarskim naseljima u planini) u vrijeme ispaše ovaca, od svibnja do rujna. Proizvodili su ga tradicionalno, parenjem dozrelih baskija i ručnim oblikovanjem koluta sira. Zrenje i soljenje sira, u klimatskim uvjetima Stare planine, rezultiralo je prepoznatljivošću okusa Pirotskog kačkavalja. Da bi zaštitili tradicionalnu proizvodnju Pirotskog kačkavalja, provedena su ispitivanja koja su pokazala da su u uvjetima tradicionalne proizvodnje zadržane karakteristike proizvoda, te da istražena tradicionalna proizvodnja Pirotskog kačkavalja ispunjava zahtjeve za dobivanje geografske oznake izvornosti podrijetla (PDO).

Ključne riječi
Pirotski kačkavalj; tradicionalna proizvodnja; geografskaoznaka izvornosti podrijetla (PDO)

Hrčak ID: 1482

URI
https://hrcak.srce.hr/1482

[engleski]

Posjeta: 3.926 *