hrcak mascot   Srce   HID

Izlaganje sa skupa

Praćenje oksidacione stabilnosti masti maslaca i kravljeg masla diferencijalnom skenirajućom kalorimetrijom (DSC)

Jasminka Sadadinović ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli,Tuzla, Bosna i Hercegovina
Snežana Mičević
Nusreta Đonlagić
Ramzija Topčagić
Zumra Berbić

Puni tekst: hrvatski, pdf (322 KB) str. 235-243 preuzimanja: 2.635* citiraj
APA 6th Edition
Sadadinović, J., Mičević, S., Đonlagić, N., Topčagić, R. i Berbić, Z. (2005). Praćenje oksidacione stabilnosti masti maslaca i kravljeg masla diferencijalnom skenirajućom kalorimetrijom (DSC). Mljekarstvo, 55 (3), 235-243. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1484
MLA 8th Edition
Sadadinović, Jasminka, et al. "Praćenje oksidacione stabilnosti masti maslaca i kravljeg masla diferencijalnom skenirajućom kalorimetrijom (DSC)." Mljekarstvo, vol. 55, br. 3, 2005, str. 235-243. https://hrcak.srce.hr/1484. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Sadadinović, Jasminka, Snežana Mičević, Nusreta Đonlagić, Ramzija Topčagić i Zumra Berbić. "Praćenje oksidacione stabilnosti masti maslaca i kravljeg masla diferencijalnom skenirajućom kalorimetrijom (DSC)." Mljekarstvo 55, br. 3 (2005): 235-243. https://hrcak.srce.hr/1484
Harvard
Sadadinović, J., et al. (2005). 'Praćenje oksidacione stabilnosti masti maslaca i kravljeg masla diferencijalnom skenirajućom kalorimetrijom (DSC)', Mljekarstvo, 55(3), str. 235-243. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1484 (Datum pristupa: 23.07.2019.)
Vancouver
Sadadinović J, Mičević S, Đonlagić N, Topčagić R, Berbić Z. Praćenje oksidacione stabilnosti masti maslaca i kravljeg masla diferencijalnom skenirajućom kalorimetrijom (DSC). Mljekarstvo [Internet]. 2005 [pristupljeno 23.07.2019.];55(3):235-243. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1484
IEEE
J. Sadadinović, S. Mičević, N. Đonlagić, R. Topčagić i Z. Berbić, "Praćenje oksidacione stabilnosti masti maslaca i kravljeg masla diferencijalnom skenirajućom kalorimetrijom (DSC)", Mljekarstvo, vol.55, br. 3, str. 235-243, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1484. [Citirano: 23.07.2019.]

Sažetak
Oksidacija masti je jedna od osnovnih reakcija koja utječe na pad
kvalitete maslaca i masla kako s gledišta proizvođača tako i s gledišta potrošača navedenih proizvoda, kao i proizvoda s njihovim sadržajem. Obzirom da je većina produkata reakcije oksidacije masti štetna po zdravlje potrošača, nedovoljno praćenje kvalitete jestivih masti i proizvoda koji ih sadrže dovelo bi do rizika po zdravlje potrošača, a i do financijskih gubitaka proizvođača. Pri procjeni oksidacione stabilnosti masti do danas su korištene standardne kemijske metode, odnosno određivanje karakterističnih brojeva (jodni, kiselinski, peroksidni, anisidni itd.) čiji proces zahtijeva upotrebukemikalija i dugo traje. Međutim analiza pomoću diferencijalne skenirajuće kalorimetrije (DSC) pokazuje da se jednostavnim načinom u vrlo kratkom vremenu, može utvrditi oksidaciona stabilnost maslaca i masla. Provedena su laboratorijska istraživanja mogućnosti primjene diferencijalne skenirajuće kalorimetrije (DSC) pri praćenju oksidacione stabilnosti maslaca i masla, kako u svježem stanju tako i već upotrijebljenom za prženje. Dobiveni rezultati komparirani su s promjenom jodnog broja određenog standardnom metodom. Postignuti rezultati potvrđuju opravdanost i mogućnost primjene diferencijalne skenirajuće kalorimetrije pri praćenju oksidacione stabilnosti maslaca i masla.

Ključne riječi
oksidaciona stabilnost; diferencijalna skenirajuća kalorimetrija (DSC); maslac; maslo

Hrčak ID: 1484

URI
https://hrcak.srce.hr/1484

[engleski]

Posjeta: 3.321 *