APA 6th Edition Delaš, I., Kaćunko, T., Beganović, J. i Delaš, F. (2005). Sastav masnih kiselina majčinog mlijeka i pripravaka dječje hrane. Mljekarstvo, 55 (2), 101-112. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1486
MLA 8th Edition Delaš, Ivančica, et al. "Sastav masnih kiselina majčinog mlijeka i pripravaka dječje hrane." Mljekarstvo, vol. 55, br. 2, 2005, str. 101-112. https://hrcak.srce.hr/1486. Citirano 11.12.2019.
Chicago 17th Edition Delaš, Ivančica, Tanja Kaćunko, Jasna Beganović i Frane Delaš. "Sastav masnih kiselina majčinog mlijeka i pripravaka dječje hrane." Mljekarstvo 55, br. 2 (2005): 101-112. https://hrcak.srce.hr/1486
Harvard Delaš, I., et al. (2005). 'Sastav masnih kiselina majčinog mlijeka i pripravaka dječje hrane', Mljekarstvo, 55(2), str. 101-112. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1486 (Datum pristupa: 11.12.2019.)
Vancouver Delaš I, Kaćunko T, Beganović J, Delaš F. Sastav masnih kiselina majčinog mlijeka i pripravaka dječje hrane. Mljekarstvo [Internet]. 2005 [pristupljeno 11.12.2019.];55(2):101-112. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1486
IEEE I. Delaš, T. Kaćunko, J. Beganović i F. Delaš, "Sastav masnih kiselina majčinog mlijeka i pripravaka dječje hrane", Mljekarstvo, vol.55, br. 2, str. 101-112, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1486. [Citirano: 11.12.2019.]
Sažetak Odgovarajući sastav masnih kiselina membranskih lipida nužan je za izgradnju i funkciju nervnog sustava u razvoju. Intenzivna sinteza moždanog tkiva odvija se u posljednjem trimestru trudnoće i u prvim tjednima nakon rođenja. Ova sinteza moždanih struktura uključuje sintezu složenih lipida, od kojih mnogi u značajnoj mjeri sadrže esencijalne masne kiseline i njihove više homologe. Zadaća ovog rada bila je istražiti u kojoj mjeri sastav masnih kiselina ponuđene dječje hrane zadovoljava potrebe za esencijalnim masnim kiselinama. Ukupni lipidi iz uzoraka mlijeka dojilja i iz pripravaka dječje hrane ekstrahirani su smjesom otapala kloroform : metanol. Nakon pripreme metilnih estera, sastav masnih kiselina određen je plinskom kromatografijom. Posebna pažnja usmjerena je na sadržaj dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina. Rezultati pokazuju da većina pripravaka dječje hrane, namijenjenih supstituciji majčinog mlijeka, sadrži srednjelančane masne kiseline (C 10:0, C 12:0) kao i ostale zasićene masne kiseline u količini dovoljnoj za energijske potrebe dojenčadi. Iako je linolna kiselina (C18:2, n-6) bila prisutna u omjeru koji bi trebao zadovoljiti potrebe za esencijalnim masnim kiselinama, većina preparata nije sadržavala dovoljne količine dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina neophodnih za nesmetani razvoj mozga, unatoč stalnim preporukama da ove kiseline treba koristiti kao dodatak hrani za dojenčad.