hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Promjena udjela masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom

Vedran Slačanac ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, F. Kuhača 20, 31000 Osijek
Jovica Hardi
Hrvoje Pavlović
Mato Vlainić
Mirela Lučan

Puni tekst: hrvatski, pdf (502 KB) str. 113-124 preuzimanja: 676* citiraj
APA 6th Edition
Slačanac, V., Hardi, J., Pavlović, H., Vlainić, M. i Lučan, M. (2005). Promjena udjela masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom. Mljekarstvo, 55 (2), 113-124. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1488
MLA 8th Edition
Slačanac, Vedran, et al. "Promjena udjela masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom." Mljekarstvo, vol. 55, br. 2, 2005, str. 113-124. https://hrcak.srce.hr/1488. Citirano 21.01.2020.
Chicago 17th Edition
Slačanac, Vedran, Jovica Hardi, Hrvoje Pavlović, Mato Vlainić i Mirela Lučan. "Promjena udjela masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom." Mljekarstvo 55, br. 2 (2005): 113-124. https://hrcak.srce.hr/1488
Harvard
Slačanac, V., et al. (2005). 'Promjena udjela masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom', Mljekarstvo, 55(2), str. 113-124. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1488 (Datum pristupa: 21.01.2020.)
Vancouver
Slačanac V, Hardi J, Pavlović H, Vlainić M, Lučan M. Promjena udjela masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom. Mljekarstvo [Internet]. 2005 [pristupljeno 21.01.2020.];55(2):113-124. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1488
IEEE
V. Slačanac, J. Hardi, H. Pavlović, M. Vlainić i M. Lučan, "Promjena udjela masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom", Mljekarstvo, vol.55, br. 2, str. 113-124, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1488. [Citirano: 21.01.2020.]

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT- 2 kulturom na promjenu udjela pojedinačnih masnih kiselina u kozjem i kravljem mlijeku. Svrha rada bila je utvrditi povećanje udjela pojedinačnih kratko (SCFA - short chain fatty acids) i srednje (MCFA - middle chain fatty acids) lančanih masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka. Hipoteza u radu bila je da veći udjeli SCFA i MCFA tijekom fermentacije ABT-2 kulturom nastaju u kozjem nego u kravljem mlijeku. Rezultati rada pokazali su da se fermentacijski procesi brže odvijaju u kozjem mlijeku u usporedbi s kravljim. Statistički značajno veći broj stanica probiotičkih bakterija Bifidobacterium spp. i Lactobacillus acidophilus La zabilježen je tijekom fermentacije kozjeg mlijeka, uz istodobno brže padanje pH vrijednosti kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje. Uslijed fermentativne aktivnosti bifidobakterija iz ABT-2 kulture povećavao se udio SCFA i MCFA u obje vrste mlijeka. Međutim, značajno veći udio mjerenih SCFA i MCFA nastao je fermentacijom kozjeg mlijeka.

Ključne riječi
ABT-2 kultura; fermentirano kozje i kravlje mlijeko; kratko(SCFA) i srednje (MCFA) lančane masne kiseline; octena kiselina

Hrčak ID: 1488

URI
https://hrcak.srce.hr/1488

[engleski]

Posjeta: 1.202 *