Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Točka ledišta mlijeka visokoproizvodnih mliječnih krava

Slavica Golc Teger ; Biotehniška fakulteta, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
Andrej Lavrenčić
Aša Grahelj


Puni tekst: hrvatski pdf 400 Kb

str. 125-138

preuzimanja: 1.446

citiraj


Sažetak

Istraživani su čimbenici koji utječu na točku ledišta mlijeka u stadu od 200 crno-bijelih krava, prosječne proizvodnje mlijeka u laktaciji od 8 386 kg te 8 328 kg mlijeka u standardnoj laktaciji. Na temelju jednogodišnjeg istraživanja (2002.) i 1 773 pojedinačna uzorka, dobivene su sljedeće vrijednosti prosječnog sastava: 3,91% masti, 3,26% proteina, 4,54% laktoze, 33,4 mg/100 mL ureje i 331 000 somatskih stanica u mL mlijeka. Prosječna vrijednost točke ledišta mlijeka (n=1 680) iznosila je -0,527 ºC, s rasponom od -0,562 ºC do -0,423 ºC. U 210 (12,5%) uzoraka točka ledišta bila je viša od
-0,515 ºC. Najniža je točka ledišta (-0,532 ºC) u uzorcima prikupljenim prvog mjeseca nakon teljenja, a najviša (-0,522 ºC) u uzorcima prikupljenim dvanaestog mjeseca laktacije. Značajne su i razlike između točke ledišta mlijeka u prvoj i drugoj laktaciji (-0,530 ºC; P<0,05) te nakon petog teljenja (-0,523 ºC; P<0,05). Vrijednosti točke ledišta u uzorcima prikupljenim od siječnja do travnja (-0,538 ºC do -0,532 ºC) bile su značajno niže od uzoraka prikupljenim u svibnju i lipnju (-0,517 ºC i -0,519 ºC). Pri tome su dobiveni sljedeći koeficijenti korelacija između osobina krava, sastava mlijeka i točke ledišta mlijeka: mjesec laktacije r = 0,233 (P<0,001); broj laktacija r=0,196 (P<0,001); dob krava (godine) r=0,231 (P<0,001); mjesec u godini r=0,0253 (P<0,001); količina mlijeka na dan mužnje r=-0,106 (P<0,001); količina mlijeka korigirane masti (FCM) po dnevnoj proizvodnji mlijeka r=-0,234 (P<0,001); laktoza % r=-0,530 (P<0,001); mast % r=-0,351 (P<0,001); protein % r=0,058 (P<0,05); ureja mg/100 mL r=0,091 (P<0,001) i broj somatskih stanica r=0,154 (P<0,001). Zbroj učinaka (mjeseci u godini, trajanje laktacije te udio masti, proteina i laktoze u mlijeku) čini 70% varijabilnosti točke ledišta mlijeka (R2=0,698).

Ključne riječi

kravlje mlijeko; kemijski sastav; točka ledišta; laktacija; sezona

Hrčak ID:

1489

URI

https://hrcak.srce.hr/1489

Datum izdavanja:

22.4.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.655 *