Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Kontaminacija hrane i masnog tkiva ljudi reziduima pesticida u Jugoslaviji (1969-1971)

G. Žarković ; Institute of Hygiene and Social Medicine, Medical Faculty University of Sarajevo
F. Čustović-Begović ; Institute of Hygiene and Social Medicine, Medical Faculty University of Sarajevo
V. Adamović ; Institute of Public Health of Serbia, Beograd
K. Bauer ; Institute of Public Health of Croatia, Zagreb
J. Jan ; Institute of Public Health, Ljubljana


Puni tekst: engleski pdf 9.634 Kb

str. 381-393

preuzimanja: 275

citiraj


Sažetak

Prikazani su rezultati analiza pesticidnih rezidua u hrani i masnom tkivu ljudi izvršenih u pojedinim laboratorijima Jugoslavije u vremenu od 1961. do 1971. godine. Od 800 uzoraka, 578 odnosilo se na hranu a 222 na masno tkivo ljudi dobiveno biopsijom Nalazi bi se mogli sažeti ovako:
1) Hrana animalnog porijekla konlaminirana je organoklornim insekticidima. Rezidua DDT-ja u mlijeku bila su od 0,0035 do 0,025 ppm.
2) Razina rezidua organoklornih insekticida izmjerenih u životinjskoj masti znatno je varirala od jednog do drugog laboratorija, sa srednjom vrijednošću za DDT od 0,404 ppm.
3) Rezidue organoklornih insekticida u voću i povrću bile su u dopuštenim granicama.
4) Organoklorni insekticidi nađeni su u svim uzorcima masnog tkiva ljudi, sa značajnim razlikama zavisno od kraja i životne dobi.
5) U 190/o uzoraka hrane biljnog porijekla nađeni su organofosforni insekticidi, no sve su vrijednosti bile unutar maksimalno dopuštenih koncentracija.
6) Arsenik je nađen u 52% uzoraka jabuka.

Ključne riječi

Hrčak ID:

168448

URI

https://hrcak.srce.hr/168448

Datum izdavanja:

19.3.1974.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 757 *