hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0402

Biokristalizacija kao metoda za diferenciranje organski i konvencionalno proizvedenog mlijeka

Anka Popović-Vranješ ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Novi Sad, Dositej Obradović Square 8, Novi Sad, Serbia
Tijana Lopičić-Vasić ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Novi Sad, Dositej Obradović Square 8, Novi Sad, Serbia
Goran Grubješić ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Novi Sad, Dositej Obradović Square 8, Novi Sad, Serbia
Saša Krstović ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Novi Sad, Dositej Obradović Square 8, Novi Sad, Serbia
Dragomir Lukač ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Novi Sad, Dositej Obradović Square 8, Novi Sad, Serbia
Aleksandar Kralj ; Faculty of Agriculture, University of Banja Luka, Bulevar Vojvode Petra Bojovića 1A, Republika Srpska
Uwe Geier ; Forschungsring für Biologisch-Dynamische Wirtschaftsweisee.V., Brandschneise 5, Darmstadt, Germany

Fulltext: english, pdf (1015 KB) pages 262-271 downloads: 718* cite
APA 6th Edition
Popović-Vranješ, A., Lopičić-Vasić, T., Grubješić, G., Krstović, S., Lukač, D., Kralj, A. & Geier, U. (2016). Biocrystallization as a method for distinguishing between organically and conventionally produced milk. Mljekarstvo, 66 (4), 262-271. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0402
MLA 8th Edition
Popović-Vranješ, Anka, et al. "Biocrystallization as a method for distinguishing between organically and conventionally produced milk." Mljekarstvo, vol. 66, no. 4, 2016, pp. 262-271. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0402. Accessed 21 Sep. 2021.
Chicago 17th Edition
Popović-Vranješ, Anka, Tijana Lopičić-Vasić, Goran Grubješić, Saša Krstović, Dragomir Lukač, Aleksandar Kralj and Uwe Geier. "Biocrystallization as a method for distinguishing between organically and conventionally produced milk." Mljekarstvo 66, no. 4 (2016): 262-271. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0402
Harvard
Popović-Vranješ, A., et al. (2016). 'Biocrystallization as a method for distinguishing between organically and conventionally produced milk', Mljekarstvo, 66(4), pp. 262-271. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0402
Vancouver
Popović-Vranješ A, Lopičić-Vasić T, Grubješić G, Krstović S, Lukač D, Kralj A, et al. Biocrystallization as a method for distinguishing between organically and conventionally produced milk. Mljekarstvo [Internet]. 2016 [cited 2021 September 21];66(4):262-271. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0402
IEEE
A. Popović-Vranješ, et al., "Biocrystallization as a method for distinguishing between organically and conventionally produced milk", Mljekarstvo, vol.66, no. 4, pp. 262-271, 2016. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0402

Abstracts
Holističke metode, kao što su biokristalizacija i metoda kapilarne dinamolize ukazuju na razlike u kemijskom sastavu između organskog i konvencionalnog mlijeka, a mogu imati pozitivan potencijalni učinak na zdravlje ljudi. Korištenje ovih metoda komplementarno je drugim metodama provjere kvalitete i pokazuje jedan aspekt kompleksnog koncepta kvalitete hrane. U ovom radu utvrđivana je razlika između pasteriziranog mlijeka proizvedenog u uvjetima konvencionalne i organske stočarske proizvodnje u Srbiji biokristalizacijom kao metodom za razlikovanje između organskog i konvencionalnog mlijeka. Rezultati pokazuju kako razlika u režimu hranidbe krava između konvencionalne i organske farme može utjecati na kvalitetu mlijeka. Biokristalizacija je izvršena korištenjem bakar (II) klorida (CuCl2*2H20). Biokristalizacijski obrasci uzoraka konvencionalnog i organskog mlijeka lagani su za razlikovanje. Značajni pokazatelj razlika je pojava odlika degradacije biokristala. Dok se kod organskog mlijeka ne pojavljuje degradacija, konvencionalno mlijeko pokazuje čiste odlike degradacije. S morfološke strane, slike organskog mlijeka rangirane su bolje po svim kriterijima. Rezultati analize mlijeka podrijetlom s konvencionalne i certificirane organske farme pokazuju veći udjel blagotvornih masnih kiselina u organskom mlijeku, i to oleinske (P<0,05), linolne i linolenske (P<0,01). Analiza stočne hrane pokazala je viši sadržaj celuloze, kiselih (ADF) i niži sadržaj neutralnih (NDF) deterdžent vlakana u organskoj hrani. Zaključeno je kako se metodom biokristalizacije bakar kloridom može utvrditi razlika između pasteriziranog konvencionalnog i organskog mlijeka, što je od velikog značaja za informiranje potrošača glede podrijetla mlijeka, s obzirom kako organski lanac implicira strožiju kontrolu zemljišta, stočne hrane, životinja i gotovoga proizvoda s dodatom vrijednošću.

Keywords
biokristalizacija; holističke metode; organsko mlijeko; konvencionalno mlijeko

Hrčak ID: 168549

URI
https://hrcak.srce.hr/168549

[english]

Visits: 1.514 *