hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Osiguranje kvalitete rezultata analiza analitičkih mljekarskih laboratorija

Šimun Zamberlin ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Neven Antunac
Dubravka Samaržija
Iva Horvat
Nataša Mikulec
Zrinka Kuliš

Puni tekst: hrvatski, pdf (348 KB) str. 139-153 preuzimanja: 3.586* citiraj
APA 6th Edition
Zamberlin, Š., Antunac, N., Samaržija, D., Horvat, I., Mikulec, N. i Kuliš, Z. (2005). Osiguranje kvalitete rezultata analiza analitičkih mljekarskih laboratorija. Mljekarstvo, 55 (2), 139-153. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1491
MLA 8th Edition
Zamberlin, Šimun, et al. "Osiguranje kvalitete rezultata analiza analitičkih mljekarskih laboratorija." Mljekarstvo, vol. 55, br. 2, 2005, str. 139-153. https://hrcak.srce.hr/1491. Citirano 17.02.2020.
Chicago 17th Edition
Zamberlin, Šimun, Neven Antunac, Dubravka Samaržija, Iva Horvat, Nataša Mikulec i Zrinka Kuliš. "Osiguranje kvalitete rezultata analiza analitičkih mljekarskih laboratorija." Mljekarstvo 55, br. 2 (2005): 139-153. https://hrcak.srce.hr/1491
Harvard
Zamberlin, Š., et al. (2005). 'Osiguranje kvalitete rezultata analiza analitičkih mljekarskih laboratorija', Mljekarstvo, 55(2), str. 139-153. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1491 (Datum pristupa: 17.02.2020.)
Vancouver
Zamberlin Š, Antunac N, Samaržija D, Horvat I, Mikulec N, Kuliš Z. Osiguranje kvalitete rezultata analiza analitičkih mljekarskih laboratorija. Mljekarstvo [Internet]. 2005 [pristupljeno 17.02.2020.];55(2):139-153. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1491
IEEE
Š. Zamberlin, N. Antunac, D. Samaržija, I. Horvat, N. Mikulec i Z. Kuliš, "Osiguranje kvalitete rezultata analiza analitičkih mljekarskih laboratorija", Mljekarstvo, vol.55, br. 2, str. 139-153, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1491. [Citirano: 17.02.2020.]

Sažetak
Kvaliteta rada svih analitičkih laboratorija procjenjuje se na osnovu osiguranja točnosti i sljedivosti analitičkih rezultata. Vjerodostojni rezultati analiza, na europskoj razini, smatraju se jedino rezultati utvrđeni u analitičkim laboratorijima akreditiranim prema zahtjevima norme EN ISO/IEC 17025:2000. Na primjeru mliječne masti u mlijeku, u radu je opisana sljedivost rezultata mjerenja, mjerna nesigurnost, unutarnja i međulaboratorijska kontrola kvalitete izvođenja analize. Također je prikazan i postupak organizacije međulaboratorijske provjere rezultata sadržaja masti, bjelančevina, laktoze i broja somatskih stanica u sirovom mlijeku.

Ključne riječi
sljedivost rezultata; mjerna nesigurnost; usporedbe rezultata mjerenja

Hrčak ID: 1491

URI
https://hrcak.srce.hr/1491

[engleski]

Posjeta: 4.248 *