Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

RAZLIKE U PREHRAMBENIM NAVIKAMA KOD UČENIKA UZRASTA 15-18 GODINA U ODNOSU NA SPOL NA PROSTORU OPĆINE TRAVNIK

Ermina Kukić orcid id orcid.org/0000-0003-3987-9035 ; Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB, Bolnička 1, 72 270 Travnik, Bosna i Hercegovina
Sead Karakaš ; Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB, Bolnička 1, 72 270 Travnik, Bosna i Hercegovina
Mateja Paklarčić orcid id orcid.org/0000-0001-6021-8587 ; Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB, Bolnička 1, 72 270 Travnik, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 554 Kb

str. 6-14

preuzimanja: 1.411

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 554 Kb

str. 6-14

preuzimanja: 224

citiraj


Sažetak

Uvod: Pravilna prehrana je važan faktor za unapređenje i očuvanje zdravlja. Savremen način života koji karakteriše dug radni dan, neredovan unos hrane, unos bar jednog obroka u toku dana van kuće i promjena navika u prehrani u pogledu izbora, vrste, načina pripreme i količine namirnica u svakodnevnoj prehrani, uz smanjenu fizičku aktivnost, doveli su do porasta broja zdravstvenih problema u čijoj osnovi je nepravilna prehrana.
Cilj rada: Cilj ovog istraživanja bio je ispitati općenito prehrambene navike i status uhranjenosti srednjoškolaca na području općine Travnik, te postoje li određene razlike u navedenim karakteristikama s obzirom na spol.
Metodologija: U istraživanje je uključeno 229 učenika uzrasta 15-18 godina, 90 učenika muškog spola i 139 ženskog spola. Kao instrumenti mjerenja korišteni su anketni upitnik koji je izrađen u svrhu ovog istraživanja (22 pitanja o prehrambenim i životnim navikama) i antropometrijska mjerenja (visina i težina). Procjena stepena uhranjenosti provedena je na osnovu percentilnih krivulja, tj. na osnovu izračunatih vrijednosti za visinu i masu u odnosu na godine.
Rezultati: Istraživanjem je utvrđeno da prema percentilnim krivuljama 196 (85,59 %) učenika uzrasta od 15-18 godina ima poželjnu tjelesnu težinu, 29 (12,67 %) ima prekomjernu tjelesnu težinu, dok pretilih učenika nema. Kada je u pitanju konzumiranje kuhanog ručka na osnovu dobivenih rezultata postoji statistički značajna razlika (X2=10.400; df=3; Sig.=0.015 (p=0.05)), veći je postotak djevojaka 62 (44,60 %) koje svakodnevno konzumiraju isti u odnosu na mladiće 23 (25,56 %).
Zaključak: Rezultati dobiveni ovim istraživanjem pokazali su da je najveći postotak ispitanika muškog 74 (82.22 %) i ženskog spola 122 (87,77 %) normalno uhranjeno, prekomjernu tjelesnu težinu ima 15 (16,67 %) mladića i 14 (10,07 %) djevojaka. Pravilna prehrana je veoma značajna za očuvanje zdravlja i za dug, kvalitetan život. Djeci i mladima je potrebna raznovrsna i uravnotežena prehrana, kako bi povoljno utjecala na rast i razvoj, dobru funkciju imunološkog sistema te mentalnu i radnu sposobnost.

Ključne riječi

stanje uhranjenosti; pravilna prehrana; prehrambene navike

Hrčak ID:

169137

URI

https://hrcak.srce.hr/169137

Datum izdavanja:

31.8.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.687 *