hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka istočnofrizijskih ovaca

Boro Mioč ; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Neven Antunac
Manuel Čičko
Vesna Pavić
Zdravko Barać
Velimir Sušić

Puni tekst: hrvatski, pdf (170 KB) str. 19-26 preuzimanja: 985* citiraj
APA 6th Edition
Mioč, B., Antunac, N., Čičko, M., Pavić, V., Barać, Z. i Sušić, V. (2004). Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka istočnofrizijskih ovaca. Mljekarstvo, 54 (1), 19-26. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1507
MLA 8th Edition
Mioč, Boro, et al. "Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka istočnofrizijskih ovaca." Mljekarstvo, vol. 54, br. 1, 2004, str. 19-26. https://hrcak.srce.hr/1507. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Mioč, Boro, Neven Antunac, Manuel Čičko, Vesna Pavić, Zdravko Barać i Velimir Sušić. "Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka istočnofrizijskih ovaca." Mljekarstvo 54, br. 1 (2004): 19-26. https://hrcak.srce.hr/1507
Harvard
Mioč, B., et al. (2004). 'Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka istočnofrizijskih ovaca', Mljekarstvo, 54(1), str. 19-26. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1507 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Mioč B, Antunac N, Čičko M, Pavić V, Barać Z, Sušić V. Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka istočnofrizijskih ovaca. Mljekarstvo [Internet]. 2004 [pristupljeno 04.12.2021.];54(1):19-26. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1507
IEEE
B. Mioč, N. Antunac, M. Čičko, V. Pavić, Z. Barać i V. Sušić, "Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka istočnofrizijskih ovaca", Mljekarstvo, vol.54, br. 1, str. 19-26, 2004. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1507. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
Svrha istraživanja bila je utvrditi proizvodnju mlijeka istočnofrizijskih ovaca te utjecaj redoslijeda laktacije na proizvodnju mlijeka, sadržaj i ukupnu količinu mliječne masti, bjelančevina i laktoze. Zbog toga su provedene kontrole mliječnosti 438 ovaca od kojih je 190 bilo u prvoj, 131 u drugoj, 86 u trećoj, 10 u četvrtoj i 21 u petoj laktaciji. Istočnofrizijske ovce su u laktaciji od 221 dan proizvele u prosjeku 364,65 kg mlijeka s 5,68% masti, 4,92% bjelančevina i 4,59% laktoze. Ukupna proizvodnja mliječne masti, bjelančevina i laktoze iznosila je 20,15; 17,66 i 14,57 kg. Utvrđen je signifikantan (P<0,01) utjecaj redoslijeda laktacije na dužinu laktacije te prosječnu dnevnu i ukupnu količinu proizvedenog mlijeka. Najviše mlijeka proizvedeno je u četvrtoj (513,50 kg), a najmanje u prvoj laktaciji (219,32 kg). Najveći udjel mliječne masti (5,93%), bjelančevina (5,01%) i laktoze (4,64%) utvrđeni su u drugoj, a najmanji u petoj laktaciji (5,2; 4,87 i 4,44%).

Ključne riječi
istočnofrizijska ovca; mlijeko; laktacija; kemijski sastav

Hrčak ID: 1507

URI
https://hrcak.srce.hr/1507

[engleski]

Posjeta: 1.948 *