Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka istočnofrizijskih ovaca

Boro Mioč ; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Neven Antunac
Manuel Čičko
Vesna Pavić
Zdravko Barać
Velimir Sušić


Puni tekst: hrvatski pdf 170 Kb

str. 19-26

preuzimanja: 1.096

citiraj


Sažetak

Svrha istraživanja bila je utvrditi proizvodnju mlijeka istočnofrizijskih ovaca te utjecaj redoslijeda laktacije na proizvodnju mlijeka, sadržaj i ukupnu količinu mliječne masti, bjelančevina i laktoze. Zbog toga su provedene kontrole mliječnosti 438 ovaca od kojih je 190 bilo u prvoj, 131 u drugoj, 86 u trećoj, 10 u četvrtoj i 21 u petoj laktaciji. Istočnofrizijske ovce su u laktaciji od 221 dan proizvele u prosjeku 364,65 kg mlijeka s 5,68% masti, 4,92% bjelančevina i 4,59% laktoze. Ukupna proizvodnja mliječne masti, bjelančevina i laktoze iznosila je 20,15; 17,66 i 14,57 kg. Utvrđen je signifikantan (P<0,01) utjecaj redoslijeda laktacije na dužinu laktacije te prosječnu dnevnu i ukupnu količinu proizvedenog mlijeka. Najviše mlijeka proizvedeno je u četvrtoj (513,50 kg), a najmanje u prvoj laktaciji (219,32 kg). Najveći udjel mliječne masti (5,93%), bjelančevina (5,01%) i laktoze (4,64%) utvrđeni su u drugoj, a najmanji u petoj laktaciji (5,2; 4,87 i 4,44%).

Ključne riječi

istočnofrizijska ovca; mlijeko; laktacija; kemijski sastav

Hrčak ID:

1507

URI

https://hrcak.srce.hr/1507

Datum izdavanja:

12.1.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.403 *