Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Tečajevi o pripremi zdrave hrane u međuratnoj Hrvatskoj

Željko Dugac
Alen Ružić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.145 Kb

str. 257-261

preuzimanja: 413

citiraj


Sažetak

Razdoblje između dva svjetska rata u Hrvatskoj je obilježio visok stupanj organizacije zdravstveno-promotivnih aktivnosti. U žarištu tadašnjih tečajeva bile su higijenska ispravnost hrane i prevencija zaraza, a aktivnosti su bile usmjerene unaprjeđenju organizacije domaćinstava i podizanju ukupne zdravstvene svijesti. Tečajevi su osim teorijskih znanja uključivali vrlo raznovrstan praktični rad u grupama, demonstracijske vježbe, radionice te studijske posjete. Suvremeno unaprjeđenje zdravlja najslabije rezultate pokazuje u području napora za promjenu nezdravih životnih navika koje čine temelj epidemije kroničnih nezaraznih bolesti. Planski organizirani i pragmatično usmjereni postizanju konačnih ciljeva, ovi bi međuratni tečajevi i danas mogli poslužiti kao efikasan model za provedbu javnozdravstvenih akcija.

Ključne riječi

zdravstveno prosvjećivanje; prehrana; higijena; povijest medicine

Hrčak ID:

170029

URI

https://hrcak.srce.hr/170029

Datum izdavanja:

3.11.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.100 *