hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj dodatka melase na kinetiku alkoholne fermentacije sirutke s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus

Damir Stanzer ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Slobodan Grba
Vesna Stehlik-Tomas
Jasna Mrvčić

Puni tekst: hrvatski, pdf (297 KB) str. 27-38 preuzimanja: 1.406* citiraj
APA 6th Edition
Stanzer, D., Grba, S., Stehlik-Tomas, V. i Mrvčić, J. (2004). Utjecaj dodatka melase na kinetiku alkoholne fermentacije sirutke s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus. Mljekarstvo, 54 (1), 27-38. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1508
MLA 8th Edition
Stanzer, Damir, et al. "Utjecaj dodatka melase na kinetiku alkoholne fermentacije sirutke s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus." Mljekarstvo, vol. 54, br. 1, 2004, str. 27-38. https://hrcak.srce.hr/1508. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Stanzer, Damir, Slobodan Grba, Vesna Stehlik-Tomas i Jasna Mrvčić. "Utjecaj dodatka melase na kinetiku alkoholne fermentacije sirutke s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus." Mljekarstvo 54, br. 1 (2004): 27-38. https://hrcak.srce.hr/1508
Harvard
Stanzer, D., et al. (2004). 'Utjecaj dodatka melase na kinetiku alkoholne fermentacije sirutke s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus', Mljekarstvo, 54(1), str. 27-38. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1508 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Stanzer D, Grba S, Stehlik-Tomas V, Mrvčić J. Utjecaj dodatka melase na kinetiku alkoholne fermentacije sirutke s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus. Mljekarstvo [Internet]. 2004 [pristupljeno 04.12.2021.];54(1):27-38. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1508
IEEE
D. Stanzer, S. Grba, V. Stehlik-Tomas i J. Mrvčić, "Utjecaj dodatka melase na kinetiku alkoholne fermentacije sirutke s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus", Mljekarstvo, vol.54, br. 1, str. 27-38, 2004. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1508. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
U ovom radu praćena je kinetika alkoholne fermentacije pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus ZIM 75 na podlogama sastavljenim od sirutke i melase. Fermentacije su provedene u statičkim i semiaerobnim uvjetima na temperaturi 34 °C, a za pripravu podloga korištene su deproteinizirana sirutka i melasa miješane u različitim omjerima tako da je ukupna koncentracija šećera u podlogama bila 5%, 10% i 15%. Provedeni pokusi pokazali su da je podloga koja je sadržavala 10% šećera (saharoza : laktoza = 1:1) optimalna za provođenje fermentacija u statičkim i u semiaerobnim uvjetima. Najbolji prinos etanola u statičkim uvjetima nakon 24 sata fermentacije iznosio je 4,05 % (V/V) dok je u semiaerobnim uvjetima iznosio 4,9 % (V/V). Prirast biomase također je bio bolji u semiaerobnim uvjetima i iznosio je 7,78 g s.tv./L, dok je u statičkim uvjetima prirast biomase iznosio je 3,19 g s.tv./L.

Ključne riječi
Kluyveromyces marxianus; sirutka; melasa; alkoholna fermentacija

Hrčak ID: 1508

URI
https://hrcak.srce.hr/1508

[engleski]

Posjeta: 2.073 *