Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj dodatka melase na kinetiku alkoholne fermentacije sirutke s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus

Damir Stanzer ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Slobodan Grba
Vesna Stehlik-Tomas
Jasna Mrvčić


Puni tekst: hrvatski pdf 297 Kb

str. 27-38

preuzimanja: 1.523

citiraj


Sažetak

U ovom radu praćena je kinetika alkoholne fermentacije pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus ZIM 75 na podlogama sastavljenim od sirutke i melase. Fermentacije su provedene u statičkim i semiaerobnim uvjetima na temperaturi 34 °C, a za pripravu podloga korištene su deproteinizirana sirutka i melasa miješane u različitim omjerima tako da je ukupna koncentracija šećera u podlogama bila 5%, 10% i 15%. Provedeni pokusi pokazali su da je podloga koja je sadržavala 10% šećera (saharoza : laktoza = 1:1) optimalna za provođenje fermentacija u statičkim i u semiaerobnim uvjetima. Najbolji prinos etanola u statičkim uvjetima nakon 24 sata fermentacije iznosio je 4,05 % (V/V) dok je u semiaerobnim uvjetima iznosio 4,9 % (V/V). Prirast biomase također je bio bolji u semiaerobnim uvjetima i iznosio je 7,78 g s.tv./L, dok je u statičkim uvjetima prirast biomase iznosio je 3,19 g s.tv./L.

Ključne riječi

Kluyveromyces marxianus; sirutka; melasa; alkoholna fermentacija

Hrčak ID:

1508

URI

https://hrcak.srce.hr/1508

Datum izdavanja:

12.1.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.503 *