hrcak mascot   Srce   HID

Kratko priopćenje

La sicurezza alimentare in dipendenza delle condizioni del trasporto e dello stoccaggio

Lidija Kozačinski   ORCID icon orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Andrea Gross Bošković ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek
Brigita Hengl ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek
Bela Njari ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane

Puni tekst: talijanski, pdf (130 KB) str. 514-514 preuzimanja: 380* citiraj
APA 6th Edition
Kozačinski, L., Gross Bošković, A., Hengl, B. i Njari, B. (2016). La sicurezza alimentare in dipendenza delle condizioni del trasporto e dello stoccaggio. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 514-514. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/170900
MLA 8th Edition
Kozačinski, Lidija, et al. "La sicurezza alimentare in dipendenza delle condizioni del trasporto e dello stoccaggio." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 514-514. https://hrcak.srce.hr/170900. Citirano 21.10.2020.
Chicago 17th Edition
Kozačinski, Lidija, Andrea Gross Bošković, Brigita Hengl i Bela Njari. "La sicurezza alimentare in dipendenza delle condizioni del trasporto e dello stoccaggio." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 514-514. https://hrcak.srce.hr/170900
Harvard
Kozačinski, L., et al. (2016). 'La sicurezza alimentare in dipendenza delle condizioni del trasporto e dello stoccaggio', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 514-514. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/170900 (Datum pristupa: 21.10.2020.)
Vancouver
Kozačinski L, Gross Bošković A, Hengl B, Njari B. La sicurezza alimentare in dipendenza delle condizioni del trasporto e dello stoccaggio. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 21.10.2020.];XVIII(6):514-514. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/170900
IEEE
L. Kozačinski, A. Gross Bošković, B. Hengl i B. Njari, "La sicurezza alimentare in dipendenza delle condizioni del trasporto e dello stoccaggio", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 514-514, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/170900. [Citirano: 21.10.2020.]
Puni tekst: hrvatski, pdf (130 KB) str. 510-513 preuzimanja: 147* citiraj
APA 6th Edition
Kozačinski, L., Gross Bošković, A., Hengl, B. i Njari, B. (2016). Sigurnost hrane u ovisnosti o uvjetima transporta i pohrane. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 510-513. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/170900
MLA 8th Edition
Kozačinski, Lidija, et al. "Sigurnost hrane u ovisnosti o uvjetima transporta i pohrane." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 510-513. https://hrcak.srce.hr/170900. Citirano 21.10.2020.
Chicago 17th Edition
Kozačinski, Lidija, Andrea Gross Bošković, Brigita Hengl i Bela Njari. "Sigurnost hrane u ovisnosti o uvjetima transporta i pohrane." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 510-513. https://hrcak.srce.hr/170900
Harvard
Kozačinski, L., et al. (2016). 'Sigurnost hrane u ovisnosti o uvjetima transporta i pohrane', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 510-513. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/170900 (Datum pristupa: 21.10.2020.)
Vancouver
Kozačinski L, Gross Bošković A, Hengl B, Njari B. Sigurnost hrane u ovisnosti o uvjetima transporta i pohrane. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 21.10.2020.];XVIII(6):510-513. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/170900
IEEE
L. Kozačinski, A. Gross Bošković, B. Hengl i B. Njari, "Sigurnost hrane u ovisnosti o uvjetima transporta i pohrane", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 510-513, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/170900. [Citirano: 21.10.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (113 KB) str. 537-540 preuzimanja: 204* citiraj
APA 6th Edition
Kozačinski, L., Gross Bošković, A., Hengl, B. i Njari, B. (2016). Food safety depending on the conditions of transport and storage. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 537-540. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/170900
MLA 8th Edition
Kozačinski, Lidija, et al. "Food safety depending on the conditions of transport and storage." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 537-540. https://hrcak.srce.hr/170900. Citirano 21.10.2020.
Chicago 17th Edition
Kozačinski, Lidija, Andrea Gross Bošković, Brigita Hengl i Bela Njari. "Food safety depending on the conditions of transport and storage." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 537-540. https://hrcak.srce.hr/170900
Harvard
Kozačinski, L., et al. (2016). 'Food safety depending on the conditions of transport and storage', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 537-540. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/170900 (Datum pristupa: 21.10.2020.)
Vancouver
Kozačinski L, Gross Bošković A, Hengl B, Njari B. Food safety depending on the conditions of transport and storage. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 21.10.2020.];XVIII(6):537-540. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/170900
IEEE
L. Kozačinski, A. Gross Bošković, B. Hengl i B. Njari, "Food safety depending on the conditions of transport and storage", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 537-540, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/170900. [Citirano: 21.10.2020.]
Puni tekst: njemački, pdf (130 KB) str. 513-513 preuzimanja: 93* citiraj
APA 6th Edition
Kozačinski, L., Gross Bošković, A., Hengl, B. i Njari, B. (2016). Nahrungssicherheit in Abhängigkeit von den Transport- und Lagerungsbedingungen. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 513-513. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/170900
MLA 8th Edition
Kozačinski, Lidija, et al. "Nahrungssicherheit in Abhängigkeit von den Transport- und Lagerungsbedingungen." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 513-513. https://hrcak.srce.hr/170900. Citirano 21.10.2020.
Chicago 17th Edition
Kozačinski, Lidija, Andrea Gross Bošković, Brigita Hengl i Bela Njari. "Nahrungssicherheit in Abhängigkeit von den Transport- und Lagerungsbedingungen." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 513-513. https://hrcak.srce.hr/170900
Harvard
Kozačinski, L., et al. (2016). 'Nahrungssicherheit in Abhängigkeit von den Transport- und Lagerungsbedingungen', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 513-513. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/170900 (Datum pristupa: 21.10.2020.)
Vancouver
Kozačinski L, Gross Bošković A, Hengl B, Njari B. Nahrungssicherheit in Abhängigkeit von den Transport- und Lagerungsbedingungen. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 21.10.2020.];XVIII(6):513-513. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/170900
IEEE
L. Kozačinski, A. Gross Bošković, B. Hengl i B. Njari, "Nahrungssicherheit in Abhängigkeit von den Transport- und Lagerungsbedingungen", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 513-513, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/170900. [Citirano: 21.10.2020.]
Puni tekst: španjolski, pdf (130 KB) str. 513-513 preuzimanja: 104* citiraj
APA 6th Edition
Kozačinski, L., Gross Bošković, A., Hengl, B. i Njari, B. (2016). La seguridad alimentaria dependiendo de las condiciones del transporte y almacenamiento. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 513-513. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/170900
MLA 8th Edition
Kozačinski, Lidija, et al. "La seguridad alimentaria dependiendo de las condiciones del transporte y almacenamiento." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 513-513. https://hrcak.srce.hr/170900. Citirano 21.10.2020.
Chicago 17th Edition
Kozačinski, Lidija, Andrea Gross Bošković, Brigita Hengl i Bela Njari. "La seguridad alimentaria dependiendo de las condiciones del transporte y almacenamiento." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 513-513. https://hrcak.srce.hr/170900
Harvard
Kozačinski, L., et al. (2016). 'La seguridad alimentaria dependiendo de las condiciones del transporte y almacenamiento', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 513-513. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/170900 (Datum pristupa: 21.10.2020.)
Vancouver
Kozačinski L, Gross Bošković A, Hengl B, Njari B. La seguridad alimentaria dependiendo de las condiciones del transporte y almacenamiento. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 21.10.2020.];XVIII(6):513-513. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/170900
IEEE
L. Kozačinski, A. Gross Bošković, B. Hengl i B. Njari, "La seguridad alimentaria dependiendo de las condiciones del transporte y almacenamiento", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 513-513, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/170900. [Citirano: 21.10.2020.]

Sažetak
Il trasporto e lo stoccaggio sono procedimenti che incidono sulla sicurezza alimentare. Nel corso dell’immagazzinamento e del trasporto devono essere garantite determinate condizioni di temperatura che impediscano la crescita di eventuali agenti patogeni e batteri responsabili del deterioramento degli alimenti. L’esito del raffreddamento della carne è strettamente legato al numero iniziale di microorganismi ed alle condizioni del suo trasporto e del suo stoccaggio, che a loro volta dipendono dal rapporto tra tempo e temperatura. I batteri che alterano gli alimenti crescono più velocemente dei batteri patogeni il che, quindi, riduce la possibilità di applicare differenti combinazioni di temperature e di tempo nel trasporto della carne. Al fine di soddisfare le condizioni prescritte dei procedimenti alimentari nel trasporto e la dichiarata sostenibilità della carne durante lo stoccaggio, l’accento è posto ancora sull’applicazione di programmi preventivi e di sistemi di autocontrollo nella produzione primaria, e successivamente nell’industria di trasformazione delle carni.

Ključne riječi
sicurezza alimentare; trasporto; contaminazione microbiologica

Hrčak ID: 170900

URI
https://hrcak.srce.hr/170900

[hrvatski] [engleski] [njemački] [španjolski]

Posjeta: 1.275 *