Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kemijski sastav voćnih vina od aronije

Antonija Tomić ; Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ivana Tomaz ; Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ana Jeromel ; Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 108 Kb

str. 63-69

preuzimanja: 2.439

citiraj


Sažetak

U novije vrijeme zabilježen je rastući interes za konzumacijom funkcionalne hrane koja svojim sastavom pozitivno utječe na razvoj i funkcioniranje ljudskog organizma. Plodovi aronije (Aronia melanocarpa) i proizvodi dobiveni njihovom preradom predstavljaju vrijedan izvor polifenola, posebno proantocijanidina i antocijana. Zbog visoke zastupljenosti u plodovima voća i visoke antioksidativne aktivnosti, polifenoli se smatraju najznačajnijim dijetarnim antioksidansima. Antioksidansi su tvari koje usporavaju procese oksidacije u organizmu, te na taj način usporavaju procese starenja.
Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi kemijski sastav, koncentraciju ukupnih i pojedinačnih antocijana te antioksidacijski kapacitet voćnih vina od aronije proizvedene u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Ključne riječi

aronija; polifenoli; fizikalno-kemijski sastav; antocijani; antioksidacijski kapacitet

Hrčak ID:

172208

URI

https://hrcak.srce.hr/172208

Datum izdavanja:

20.12.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.416 *