hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

HRVATSKE SMJERNICE ZA PERIOPERATIVNU ENTERALNU PREHRANU KIRURŠKIH BOLESNIKA

Marko Zelić
Darija Vranešić Bender
Dina Ljubas Kelečić
Željko Župan
Tedi Cicvarić
Branka Maldini
Iva Durut
Velimir Rahelić
Mate Škegro
Mate Majerović
Zdravko Perko
Alan Šustić
Tomislav Madžar
Borna Kovačić
Tihomir Kekez
Željko Krznarić

Puni tekst: hrvatski, pdf (238 KB) str. 0-0 preuzimanja: 736* citiraj
APA 6th Edition
Zelić, M., Vranešić Bender, D., Ljubas Kelečić, D., Župan, Ž., Cicvarić, T., Maldini, B., ... Krznarić, Ž. (2014). HRVATSKE SMJERNICE ZA PERIOPERATIVNU ENTERALNU PREHRANU KIRURŠKIH BOLESNIKA. Liječnički vjesnik, 136 (7-8), 0-0. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172613
MLA 8th Edition
Zelić, Marko, et al. "HRVATSKE SMJERNICE ZA PERIOPERATIVNU ENTERALNU PREHRANU KIRURŠKIH BOLESNIKA." Liječnički vjesnik, vol. 136, br. 7-8, 2014, str. 0-0. https://hrcak.srce.hr/172613. Citirano 21.10.2019.
Chicago 17th Edition
Zelić, Marko, Darija Vranešić Bender, Dina Ljubas Kelečić, Željko Župan, Tedi Cicvarić, Branka Maldini, Iva Durut, et al. "HRVATSKE SMJERNICE ZA PERIOPERATIVNU ENTERALNU PREHRANU KIRURŠKIH BOLESNIKA." Liječnički vjesnik 136, br. 7-8 (2014): 0-0. https://hrcak.srce.hr/172613
Harvard
Zelić, M., et al. (2014). 'HRVATSKE SMJERNICE ZA PERIOPERATIVNU ENTERALNU PREHRANU KIRURŠKIH BOLESNIKA', Liječnički vjesnik, 136(7-8), str. 0-0. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172613 (Datum pristupa: 21.10.2019.)
Vancouver
Zelić M, Vranešić Bender D, Ljubas Kelečić D, Župan Ž, Cicvarić T, Maldini B i sur. HRVATSKE SMJERNICE ZA PERIOPERATIVNU ENTERALNU PREHRANU KIRURŠKIH BOLESNIKA. Liječnički vjesnik [Internet]. 2014 [pristupljeno 21.10.2019.];136(7-8):0-0. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172613
IEEE
M. Zelić, et al., "HRVATSKE SMJERNICE ZA PERIOPERATIVNU ENTERALNU PREHRANU KIRURŠKIH BOLESNIKA", Liječnički vjesnik, vol.136, br. 7-8, str. 0-0, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172613. [Citirano: 21.10.2019.]

Sažetak
Nutritivni status bolesnika znatno utječe na ishod kirurškog liječenja, bilo da se radi o prekomjernoj težini i debljini ili o pothranjenosti uz gubitak mišićne mase. Neadekvatna nutritivna potpora u perioperativnom periodu ugrožava kirurške postupke čak i u bolesnika koji su adekvatno uhranjeni. U ovom smo radu osobitu pozornost posvetili pothranjenim bolesnicima kojih je oko 30% u populaciji hospitaliziranoj na kirurškim odjelima. Posebnu pozornost posvetili smo pitanju svrhovitosti preoperativnoga gladovanja i prihvaćanju novih spoznaja u ovom segmentu liječenja. Cilj ove radne skupine bio je sastaviti smjernice za perioperativnu nutritivnu potporu različitim modalitetima enteralne prehrane. U izradi smjernica sudjelovali su predstavnici društava Hrvatskoga liječničkog zbora: Hrvatskog društva za digestivnu kirurgiju, Hrvatskog društva za kliničku prehranu, Hrvatskoga kirurškog društva, Hrvatskog društva za endoskopsku kirurgiju, Hrvatskoga traumatološkog društva te Hrvatskog društva za anesteziologiju i reanimatologiju. Smjernice su oblikovane kao skup pitanja koja se pojavljuju svakodnevno u kliničkom radu tijekom pripreme bolesnika za kirurški zahvat te nakon samoga kirurškog liječenja, a odnose se na procjenu nutritivnog statusa, perioperativnu nutritivnu potporu, trajanje preoperativnog razdoblja gladovanja te odabir načina unosa hrane. Procjena nutritivnog statusa i primjena različitih modaliteta enteralne prehrane trebale bi ući u standardne postupnike dijagnostike i liječenja u hrvatskim bolnicama.

Ključne riječi
Enteralna prehrana; Perioperacijska skrb; Stanje uhranjenosti; Pothranjenost; Nutritivna potpora; Gladovanje, smjernice; Hrvatska

Hrčak ID: 172613

URI
https://hrcak.srce.hr/172613

[engleski]

Posjeta: 1.057 *