Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ISKORISTIVOST SLAME ŽITARICA ZA PROIZVODNJU ZELENE ENERGIJE

Mateja Grubor ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Tajana Krička ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Vanja Jurišić ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Nikola Bilandžija ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Neven Voća ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Ana Matin ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Alan Antunović ; Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 57 Kb

str. 63-68

preuzimanja: 613

citiraj


Sažetak

Posljednjih godina provedena su različita istraživanja koja ukazuju na veliki potencijal prerade posliježetvenih ostataka za proizvodnju energije. Zahvaljujući novim tehnologijama posliježetveni ostaci se mogu na razne načine iskoristiti za dobivanje toplinske i električne energije te tekućih ili plinovitih goriva. Jedan od oblika pretvorbe poljoprivrednih ostataka za dobivanje energije je proces pirolize. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi svojstva slame nekoliko važnijih vrsti žitarica (slama pšenice, ječma, zobi i tritikala) s ciljem uvida u njihov potencijal za proizvodnju energije izravnim sagorijevanjem i pirolizom. Istraživanje je pokazalo da se konačni produkti pirolize slame žitarica, biougljen i bioulje, mogu koristiti kao sirovine za proizvodnju energije (neposredno ili kao sirovina u su spaljivanju), dok se biougljen može koristiti i kao poboljšivač tla.

Ključne riječi

slama žitarica; piroliza; proizvodnja energije

Hrčak ID:

173050

URI

https://hrcak.srce.hr/173050

Datum izdavanja:

8.12.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.438 *