hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji

Ida Drgalić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljubica Tratnik

Puni tekst: hrvatski, pdf (661 KB) str. 225-245 preuzimanja: 3.301* citiraj
APA 6th Edition
Drgalić, I. i Tratnik, Lj. (2004). Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji. Mljekarstvo, 54 (3), 225-245. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1566
MLA 8th Edition
Drgalić, Ida i Ljubica Tratnik. "Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji." Mljekarstvo, vol. 54, br. 3, 2004, str. 225-245. https://hrcak.srce.hr/1566. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Drgalić, Ida i Ljubica Tratnik. "Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji." Mljekarstvo 54, br. 3 (2004): 225-245. https://hrcak.srce.hr/1566
Harvard
Drgalić, I., i Tratnik, Lj. (2004). 'Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji', Mljekarstvo, 54(3), str. 225-245. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1566 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Drgalić I, Tratnik Lj. Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji. Mljekarstvo [Internet]. 2004 [pristupljeno 04.12.2021.];54(3):225-245. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1566
IEEE
I. Drgalić i Lj. Tratnik, "Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji", Mljekarstvo, vol.54, br. 3, str. 225-245, 2004. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1566. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
U ovom radu prikazana su najnovija dostignuća tangencijalne “crossflow” mikrofiltracije u mljekarskoj industriji. Kombinacijama jednoličnog transmembranskog tlaka (UTP), različitih načina recirkulacije mikrofiltrata te poroznosti novih keramičkih membrana, moguće je postići separaciju mliječnih sastojaka većih od proteina sirutke. Korištenjem mikrofiltracije kao prethodne obradbe mlijeka moguće je postići 3-5 puta duže vrijeme trajnosti konzumnog mlijeka uz aromu sličnu sirovom mlijeku. Mikrofiltracijom je moguće ukloniti iz mlijeka ili sirutke patogene bakterije ili njihove spore pa je samim time higijenska kvaliteta takvih proizvoda besprijekorna. Uz pravilan odabir membrana i optimiranjem procesnih uvjeta mikrofiltracija omogućava pročišćavanje sirutke i salamure, separaciju somatskih stanica iz sirovog mlijeka, odvajanje većih globula masti, frakcioniranje proteina mlijeka ili proteina sirutke i obogaćivanje mlijeka micelama kazeina u proizvodnji sira. Jedna od novijih primjena mikrofiltracije je u procesu proizvodnje kazeina u prahu. Stoga, korištenjem proizvoda dobivenih na obje strane MF- keramičkih membrana (koncentrata ili permeata) mljekarska industrija može ne samo poboljšatim prinos i kvalitetu brojnih mlječnih proizvoda nego i kreirati proizvode nove teksture.

Ključne riječi
mikrofiltracija; mlijeko; sirutka; salamura

Hrčak ID: 1566

URI
https://hrcak.srce.hr/1566

[engleski]

Posjeta: 4.412 *