Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji

Ida Drgalić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljubica Tratnik


Puni tekst: hrvatski pdf 661 Kb

str. 225-245

preuzimanja: 3.802

citiraj


Sažetak

U ovom radu prikazana su najnovija dostignuća tangencijalne “crossflow” mikrofiltracije u mljekarskoj industriji. Kombinacijama jednoličnog transmembranskog tlaka (UTP), različitih načina recirkulacije mikrofiltrata te poroznosti novih keramičkih membrana, moguće je postići separaciju mliječnih sastojaka većih od proteina sirutke. Korištenjem mikrofiltracije kao prethodne obradbe mlijeka moguće je postići 3-5 puta duže vrijeme trajnosti konzumnog mlijeka uz aromu sličnu sirovom mlijeku. Mikrofiltracijom je moguće ukloniti iz mlijeka ili sirutke patogene bakterije ili njihove spore pa je samim time higijenska kvaliteta takvih proizvoda besprijekorna. Uz pravilan odabir membrana i optimiranjem procesnih uvjeta mikrofiltracija omogućava pročišćavanje sirutke i salamure, separaciju somatskih stanica iz sirovog mlijeka, odvajanje većih globula masti, frakcioniranje proteina mlijeka ili proteina sirutke i obogaćivanje mlijeka micelama kazeina u proizvodnji sira. Jedna od novijih primjena mikrofiltracije je u procesu proizvodnje kazeina u prahu. Stoga, korištenjem proizvoda dobivenih na obje strane MF- keramičkih membrana (koncentrata ili permeata) mljekarska industrija može ne samo poboljšatim prinos i kvalitetu brojnih mlječnih proizvoda nego i kreirati proizvode nove teksture.

Ključne riječi

mikrofiltracija; mlijeko; sirutka; salamura

Hrčak ID:

1566

URI

https://hrcak.srce.hr/1566

Datum izdavanja:

20.6.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.402 *