hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0101

Bijeli sirevi u salamuri kao potencijalni izvor bioaktivnih peptida

Miroljub Barać   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6645-4537 ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, Belgrade, Serbia
Mirjana Pešić ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, Belgrade, Serbia
Tanja Vučić ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, Belgrade, Serbia
Milena Vasić ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, Belgrade, Serbia
Milenko Smiljanić ; University of East Sarajevo, Faculty of Technology, Karakaj bb, Zvornik, Bosnia and Herzegovina

Puni tekst: engleski, pdf (424 KB) str. 3-16 preuzimanja: 933* citiraj
APA 6th Edition
Barać, M., Pešić, M., Vučić, T., Vasić, M. i Smiljanić, M. (2017). White cheeses as a potential source of bioactive peptides. Mljekarstvo, 67 (1), 3-16. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0101
MLA 8th Edition
Barać, Miroljub, et al. "White cheeses as a potential source of bioactive peptides." Mljekarstvo, vol. 67, br. 1, 2017, str. 3-16. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0101. Citirano 17.09.2019.
Chicago 17th Edition
Barać, Miroljub, Mirjana Pešić, Tanja Vučić, Milena Vasić i Milenko Smiljanić. "White cheeses as a potential source of bioactive peptides." Mljekarstvo 67, br. 1 (2017): 3-16. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0101
Harvard
Barać, M., et al. (2017). 'White cheeses as a potential source of bioactive peptides', Mljekarstvo, 67(1), str. 3-16. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0101
Vancouver
Barać M, Pešić M, Vučić T, Vasić M, Smiljanić M. White cheeses as a potential source of bioactive peptides. Mljekarstvo [Internet]. 2017 [pristupljeno 17.09.2019.];67(1):3-16. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0101
IEEE
M. Barać, M. Pešić, T. Vučić, M. Vasić i M. Smiljanić, "White cheeses as a potential source of bioactive peptides", Mljekarstvo, vol.67, br. 1, str. 3-16, 2017. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0101

Sažetak
Sirevi kao i drugi fermentirani proizvodi na bazi mlijeka, osim izražene nutritivne vrijednosti, predstavljaju i dobar izvor biološki aktivnih proteina i peptida. Bioaktivni peptidi sira najvećim dijelom nastaju prilikom proizvodnje sira, a posebno tijekom zrenja, kao jedne od najznačajnijih faza u procesu proizvodnje. Kako se proces zrenja različitih tipova sira bitno razlikuje, može se pretpostaviti da se i njihova bioaktivnost bitno razlikuje. Bijeli sirevi u salamuri specifični su za podneblje Jugoistočne Europe, a odlikuju se dosta intenzivnim procesima proteolize te mogu biti zanimljivi kao proizvodi s povoljnim funkcionalnim karakteristikama. U tom smislu ovaj tip sira još uvijek nije dovoljno okarakteriziran. Ovaj rad predstavlja pregled dosadašnjih saznanja o bioaktivnim peptidima bijelih sireva u salamuri.

Ključne riječi
bioaktivni peptidi; bijeli sir u salamuri; proteoliza

Hrčak ID: 174093

URI
https://hrcak.srce.hr/174093

[engleski]

Posjeta: 1.348 *