Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

HEALTH SAFETY OF FRESH AND PRESERVED SARDINES Sardina pilchardus (Walbaum, 1792)

Maja Laco ; Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Zmaja od Bosne 33-35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Asmir Aldžić ; Visoka zdravstvena škola, Univerzitet u Bihaću, Nositelja hrvatskog trolista 4, 77 000 Bihać, Bosna i Hercegovina
Huska Jukić orcid id orcid.org/0000-0001-8196-778X ; Visoka zdravstvena škola, Univerzitet u Bihaću, Nositelja hrvatskog trolista 4, 77 000 Bihać, Bosna i Hercegovina
Suad Habeš ; Fakultet zdravstvenih studija, Univerzitet u Sarajevu, Bolnička 25, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 324 Kb

str. 80-89

preuzimanja: 665

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 324 Kb

str. 80-89

preuzimanja: 186

citiraj


Sažetak

Mikrobiološkom analizom odredili smo prisutnost određenih vrsta bakterija u konzerviranoj sardini. Ukupan broj uzoraka konzervirane sardine je bio 33 kupljenih u Sarajevu u različitm općinama Kantona Sarajevo (Stari grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, i Ilidža).
Uzorkovano je ukupno 8 uzoraka svježe sardine (n=8) radi analize prisutnosti mikroorganizama. Sardine (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) su nakon ulova transportirane do Zavoda za javno zdravstvo FBiH gdje je vršena analiza.
Na osnovu mikrobiološke analize svježe sardine izvršili smo izolaciju i identifikaciju slijedećih bakterijskih vrsta: Clostridium spp., Enterobacteriaceae i Salmonella spp., dok se kod konzervirane sardine izvršila izolacija i identifikacija za slijedeće bakterijske vrste: aerobne mezofilne bakterije, Listeria spp. i Clostridium spp.
Od 33 uzorka konzerviranih sardina nakon određene inkubacije izolirali smo aerobne mezofilne bakterije i nakon određenih razrjeđenja kod određenih sardina njihov broj je bio veći od MDK.
Aerobne mezofilne izolirane su na ukupno 27 uzoraka konzerviranih sardine i njihov broj bio je veći od MDK (<1cfu/g ), a 6 uzoraka je imao manji broj od MDK. U slučaju da nema kolonija za izbrojati umjesto nula pišemo <10 cfu/g. Najveći broj je 519 CFU/g, a najmanji <10 cfu/g.
Nakon inkubacije Listeria spp. i Clostridium spp. nisu izolirane u 33 uzorka konzerviranih sardina. Listeria spp. nije dozvoljena u 25 g ispitivanog uzorka, dok Clostridium spp. iznosi <1cfu/g za sve 33 konzerve sardine.
Mikrobiološkom analizom osam svježih sardina u periodu od svibnja do srpnja 2015. iz ribarnica na području sljedećih općina grada Sarajeva: Centar, Novi Grad, Stari Grad i Novo Sarajevo, izvršila se izolacija i identifikacija sljedećih bakterija: Salmonella spp., Enterobacteriaceae i Clostridium spp. Iz osam uzoraka svježe sardine Salmonella spp. nije izolirana u 25 g svježe sardine.

Ključne riječi

izolacija; identifikacija; mikroorganizmi; konzervirana sardina; svježa sardina

Hrčak ID:

174536

URI

https://hrcak.srce.hr/174536

Datum izdavanja:

31.12.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.476 *