hrcak mascot   Srce   HID

Magistra Iadertina, Vol.11. No.1. Ožujak 2017.

Stručni rad

POVEZANOST STRAHA OD JAVNOG NASTUPA I STUDENTSKOG ANGAŽMANA U PRIPREMI USMENIH PREZENTACIJA

Marijana Ražnjević Zdrilić ; Odjel za turizam i komunikacijske znanosti, Sveučilište u Zadru
Iva Ivanac ; Sveučilište u Zadru

Puni tekst: hrvatski, pdf (85 KB) str. 151-160 preuzimanja: 118* citiraj
APA
Ražnjević Zdrilić, M., Ivanac, I. (2016). POVEZANOST STRAHA OD JAVNOG NASTUPA I STUDENTSKOG ANGAŽMANA U PRIPREMI USMENIH PREZENTACIJA. Magistra Iadertina, 11.(1.), 151-160. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/177654

Sažetak
Temelj međuljudskih odnosa je komunikacija koja je u današnjem svijetu neizbježna. Svladavanje komunikacijskih vještina predstavlja temelj uspješnog komuniciranja, odnosno primateljevu sposobnost razumijevanja poruke onako kako ju je pošiljatelj zamislio. Studenti se tijekom svog obrazovanja susreću s usmenim prezentacijama tijekom kojih se često pojavljuje i strah od javnog nastupa.
U radu se istražuju čimbenici koji karakteriziraju strah od javnog nastupa te njihovu povezanost s komunikacijskim vještinama. Istraživanje je provedeno na uzorku od 75 ispitanika, studenata preddiplomskih i diplomskih studija Sveučilišta u Zadru, a realizirano je anonimnim anketom koja je postavljena na društvenoj mreži Facebook u privatnoj grupi „Sveučilište u Zadru“. Rezultati istraživanja pokazali su da ispitanici tijekom usmenih prezentacija imaju strah od javnog nastupa u najvećoj mjeri zbog loše pripremljenosti i nepoznavanja komunikacijskih vještina.

Ključne riječi
javni nastup; komunikacijske vještine; strah; studenti; usmene prezentacije.

Hrčak ID: 177654

URI
https://hrcak.srce.hr/177654

[engleski]

Posjeta: 236 *