Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Metabolički profil i acidobazna ravnoteža krvi koza u laktaciji i njihove jaradi

Zvonko Antunović ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture in Osijek, University of J. J. Strossmayer, Osijek, Croatia
Marcela Šperanda ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture in Osijek, University of J. J. Strossmayer, Osijek, Croatia
Josip Novoselec ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture in Osijek, University of J. J. Strossmayer, Osijek, Croatia
Mislav Đidara ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture in Osijek, University of J. J. Strossmayer, Osijek, Croatia
Boro Mioč ; Department of Animal Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Željka Klir ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture in Osijek, University of J. J. Strossmayer, Osijek, Croatia
Danijela Samac ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture in Osijek, University of J. J. Strossmayer, Osijek, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 323 Kb

str. 43-55

preuzimanja: 747

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi metabolički profil i acidobaznu ravnotežu krvi mliječnih koza u laktaciji, kao i njihove jaradi. Pokus je proveden na 15 koza pasmine francuska alpina i njihove sisajuće jaradi u tradicionalnom sustavu uzgoja. Uzorkovanje krvi koza provedeno je od 20. do 140. dana laktacije, svakih 30 dana. Uzorkovanje krvi jaradi provedeno je u dobi od 20 i 50 dana. U krvi su utvrđene vrijednosti pH, parcijalni tlak ugljikova dioksida (pCO2), parcijalni tlak kisika (pO2), ukupni tlak ugljikova dioksida (tCO2) i sadržaj bikarbonata (HCO3). U plazmi dobivenoj centrifugiranjem uzoraka krvi koza i jaradi utvrđene su koncentracije kalcija, fosfora-anorganskog, kalija, natrija, željeza, klora, ureje, glukoze, ukupnih proteina, albumina, kreatinina, kolesterola, HDL-kolesterola, LDL-kolesterola, triglicerida, alkalne fosfataze (ALP), kreatin kinaze (CK) i γ-glutamil transferaze (GGT). U krvi koza i jaradi utvrđena je razlika jakih iona (SID), anionski procjep (AG) te z-vrijednost. Rezultati su analizirani MEANS procedurom, a razlike između skupina utvrđene su procedurom ANOVA-repeated measures. U krvi koza u laktaciji utvrđeno je značajno smanjenje koncentracije glukoze, triglicerida, Na i Fe, kao i sadržaj AG i SID te povećanje kolesterola, HDL-kolesterola, LDL-kolesterola, ukupnih proteina, albumina, globulina i P-anorganski. U krvi koza u laktaciji nisu utvrđene značajne razlike koncentracije Cl, kreatinina i aktivnosti enzima (kao što su CK, GGT i ALP). Rezultati metaboličkog profila i acidobazne ravnoteže ukazuju na potrebu praćenja kvalitete obroka koza i jaradi u tradicionalnom sustavu proizvodnje.

Ključne riječi

metabolički profil; acidobazna ravnoteža; laktacija; koze; jarad

Hrčak ID:

178520

URI

https://hrcak.srce.hr/178520

Datum izdavanja:

15.1.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.865 *