Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Učinak dodatka Lactobacillus sakei na prinos mlijeka, lipidni profil i oksidativni status krava u laktaciji

Asta Tvarijonaviciute ; Department of Animal Medicine and Surgery, Faculty of Veterinary Medicine, Autonomous University of Barcelona, Barcelona, Spain
Ingrida Monkeviciene ; Department of Anatomy and Physiology, Research Center of Digestive Physiology and Pathology, Veterinary Academy, Lithuanian University of Health Sciences, Lithuania
Elena Bartkiene ; Department of Food Safety and Quality, Veterinary Academy, Lithuanian University of Health Sciences, Lithuania
Josep Pastor ; Department of Animal Medicine and Surgery, Faculty of Veterinary Medicine, Autonomous University of Barcelona, Barcelona, Spain
Rasa Zelvyte ; Department of Anatomy and Physiology, Research Center of Digestive Physiology and Pathology, Veterinary Academy, Lithuanian University of Health Sciences, Lithuania


Puni tekst: engleski pdf 637 Kb

str. 103-112

preuzimanja: 374

citiraj


Sažetak

Cilj je ovog rada bio istražiti može li Lactobacillus sakei dodan u hranu poboljšati proizvodnju mlijeka u mliječnih krava. U tu je svrhu 20 krava u sredini laktacije nasumično bilo podijeljeno u dvije skupine: kontrolnu, koja je dobivala uobičajenu hranu i pokusnu, koja je dobivala uobičajenu hranu s dodatkom L. sakei (5,0x108 stanica L. sakei na dan). Pokus je trajao dva mjeseca. Prije i nakon pokusnog razdoblja promatrana je proizvodnja mlijeka i određivan lipidni profil (ukupni kolesterol, kolesterol visoke gustoće i trigliceridi) te oksidacijski biljezi (paraoksonaza 1, ukupni antioksidacijski kapacitet, ukupni oksidacijski status i indeks oksidacijskog stresa). Nakon pokusnog razdoblja kontrolna skupina pokazivala je blago, ali ipak signifikantno sniženje serumskih triglicerida, dok se u pokusne skupine značajno snizio ukupni kolesterol u serumu i ukupni antioksidacijski kapacitet, a povisili su se trigliceridi, vrijednosti ukupnog oksidacijskog statusa i indeks oksidacijskog stresa. Rezultati upućuju na zaključak da dodatak L. sakei nije bio od koristi za mliječne krave s obzirom na to da su bile ustanovljene promjene u lipidnom profilu i povišenje oksidacijskog stresa bez povećane proizvodnje mlijeka

Ključne riječi

krave; bakterije mliječne kiseline; probiotici; ukupni antioksidacijski kapacitet; ukupni oksidacijski status

Hrčak ID:

178537

URI

https://hrcak.srce.hr/178537

Datum izdavanja:

15.1.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 893 *