Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

OSOBITOSTI PREHRANE BOLESNIKA S KRONIČNOM BUBREŽNOM BOLESTI

NINA BAŠIĆ-MARKOVIĆ orcid id orcid.org/0000-0001-6296-6394 ; Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Katedra za obiteljsku medicinu, Rijeka, Hrvatska
IVANA ŠUTIĆ ; Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Katedra za obiteljsku medicinu, Rijeka, Hrvatska
BRANISLAVA POPOVIĆ ; Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Katedra za obiteljsku medicinu, Rijeka, Hrvatska
ROBERTA MARKOVIĆ orcid id orcid.org/0000-0002-0232-0249 ; Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Katedra za obiteljsku medicinu, Rijeka, Hrvatska
JASNA VUČAK ; Specijalistička ordinacija obiteljske medicine Jasna Vučak, Sukošan, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 125 Kb

str. 275-281

preuzimanja: 3.736

citiraj


Sažetak

Zbog sve većeg broja, bubrežne bolesti su postale značajan javno zdravstveni problem. Slabljenjem funkcije bubrega potrebno je postupno uvoditi promjene u prehrani. Cilj rada je istražiti odgovarajući pristup u prehrani bolesnika oboljelih od kronične bubrežne bolesti (KBB) unutar zadnjih 10 godina koji bi mogao pridonijeti usporenju progresije bolesti. Preporuke prehrane su individualne za svakog bolesnika, a razlikuju se i u istog bolesnika ovisno o fazi bubrežne bolesti. Posebnu pozornost treba obratiti pravilnom unosu makronutrijenata (proteina, ugljikohidrata i masnoća), mikronutrijenata (natrija, kalija, kalcija, fosfora, cinka, selena, različitih vitamina), te vode. U novootkrivenih bolesnika neophodno je učiniti procjenu statusa uhranjenosti i energetskih potreba. Proteinsko energetska pothranjenost, gubitak muskulature i kaheksija snažni su prediktori mortaliteta u kroničnoj bubrežnoj bolesti. Usporedbom različitih prehrambenih pristupa u svakodnevnom životu oboljelog od KBB najučinkovitijim se pokazao mediteranski način prehrane, koji ima važan preventivni utjecaj na bubrežnu funkciju i smanjenje progresije same bolesti. Zaključujemo da preventivnim mjerama, pravilnim prepoznavanjem i ranom intervencijom možemo povećati preživljavanje bolesnika i poboljšati kvalitetu života. Mediteranska prehrana prilagođena pojedinim fazama KBB potvrdila se kao najbolji izbor u pristupu oboljelom od KBB.

Ključne riječi

kronična bubrežna bolest; makronutrijenti; mikronutrijenti; prehrana

Hrčak ID:

179225

URI

https://hrcak.srce.hr/179225

Datum izdavanja:

6.4.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.841 *