hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0206

Promjene i povezanost fizikalno-kemijskih pokazatelja, broja somatskih stanica i kvalitete gruša tijekom laktacije ovaca Lacaune pasmine

Jan Kuchtík ; Mendel University in Brno, Faculty of AgriSciences, Zemědělská 1, Brno 613 00, Czech Republic
Leona Konečná ; Mendel University in Brno, Faculty of AgriSciences, Zemědělská 1, Brno 613 00, Czech Republic
Vladimír Sýkora ; Mendel University in Brno, Faculty of AgriSciences, Zemědělská 1, Brno 613 00, Czech Republic
Květoslava Šustová ; Mendel University in Brno, Faculty of AgriSciences, Zemědělská 1, Brno 613 00, Czech Republic
Martin Fajman ; Mendel University in Brno, Faculty of AgriSciences, Zemědělská 1, Brno 613 00, Czech Republic
Ivica Kos   ORCID icon orcid.org/0000-0002-2126-2566 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (165 KB) str. 138-145 preuzimanja: 312* citiraj
APA 6th Edition
Kuchtík, J., Konečná, L., Sýkora, V., Šustová, K., Fajman, M. i Kos, I. (2017). Changes of physico-chemical characteristics, somatic cell count and curd quality during lactation and their relationships in Lacaune ewes. Mljekarstvo, 67 (2), 138-145. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0206
MLA 8th Edition
Kuchtík, Jan, et al. "Changes of physico-chemical characteristics, somatic cell count and curd quality during lactation and their relationships in Lacaune ewes." Mljekarstvo, vol. 67, br. 2, 2017, str. 138-145. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0206. Citirano 18.06.2019.
Chicago 17th Edition
Kuchtík, Jan, Leona Konečná, Vladimír Sýkora, Květoslava Šustová, Martin Fajman i Ivica Kos. "Changes of physico-chemical characteristics, somatic cell count and curd quality during lactation and their relationships in Lacaune ewes." Mljekarstvo 67, br. 2 (2017): 138-145. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0206
Harvard
Kuchtík, J., et al. (2017). 'Changes of physico-chemical characteristics, somatic cell count and curd quality during lactation and their relationships in Lacaune ewes', Mljekarstvo, 67(2), str. 138-145. doi: https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0206
Vancouver
Kuchtík J, Konečná L, Sýkora V, Šustová K, Fajman M, Kos I. Changes of physico-chemical characteristics, somatic cell count and curd quality during lactation and their relationships in Lacaune ewes. Mljekarstvo [Internet]. 2017 [pristupljeno 18.06.2019.];67(2):138-145. doi: https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0206
IEEE
J. Kuchtík, L. Konečná, V. Sýkora, K. Šustová, M. Fajman i I. Kos, "Changes of physico-chemical characteristics, somatic cell count and curd quality during lactation and their relationships in Lacaune ewes", Mljekarstvo, vol.67, br. 2, str. 138-145, 2017. [Online]. doi: https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0206

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi promjene i povezanost fizikalno-kemijskih pokazatelja, broja somatskih stanica (BSS) i kvalitete gruša tijekom laktacije ovaca Lacaune pasmine. Istraživanje je provedeno na osamnaest ovaca druge laktacije na ekološkoj farmi u Valaškoj Bistrici (Republika Češka). Utvrđeno je da je stadij laktacije statistički značajno utjecao na gotovo sve istraživane pokazatelje osim na pH, titracijsku kiselost, BSS i kvalitetu gruša. Sadržaj suhe tvari, masti, ukupnih proteina, kazeina, Ca i P se povećavao, a dnevna količina mlijeka i sadržaj laktoze su se smanjivali s trajanjem laktacije. Stadij laktacije imao je značajan utjecaj na vrijeme koagulacije koje se povećavalo s trajanjem laktacije. Produženje vremena koagulacije bilo je pozitivno povezano sa sadržajem suhe tvari, kazeina i Ca. Za razliku od tog, stadij laktacije nije značajno utjecao na kvalitetu gruša, kao što nisu ni utvrđene značajne korelacije između kvalitete gruša i ostalih pokazatelja, osim za vrijeme koagulacije (r=0,40). Može se zaključiti da su ovce Lacaune pasmine imale zadovoljavajuću proizvodnju mlijeka te fizikalnokemijske i tehnološke pokazatelje mlijeka usprkos ekstenzivnoj ishrani.

Ključne riječi
ovčje mlijeko; laktacija; kemijski sastav; tehnološka svojstva; koagulacija mlijeka

Hrčak ID: 180154

URI
https://hrcak.srce.hr/180154

[engleski]

Posjeta: 539 *