hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 na rast uropatogenog soja Candida albicans

Vedran Slačanac ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, F. Kuhača 20, 31000 Osijek
Jovica Hardi
Hrvoje Pavlović
Mato Vlainić
Mirela Lučan

Puni tekst: hrvatski, pdf (393 KB) str. 285-297 preuzimanja: 1.042* citiraj
APA 6th Edition
Slačanac, V., Hardi, J., Pavlović, H., Vlainić, M. i Lučan, M. (2004). Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 na rast uropatogenog soja Candida albicans. Mljekarstvo, 54 (4), 285-297. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1654
MLA 8th Edition
Slačanac, Vedran, et al. "Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 na rast uropatogenog soja Candida albicans." Mljekarstvo, vol. 54, br. 4, 2004, str. 285-297. https://hrcak.srce.hr/1654. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Slačanac, Vedran, Jovica Hardi, Hrvoje Pavlović, Mato Vlainić i Mirela Lučan. "Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 na rast uropatogenog soja Candida albicans." Mljekarstvo 54, br. 4 (2004): 285-297. https://hrcak.srce.hr/1654
Harvard
Slačanac, V., et al. (2004). 'Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 na rast uropatogenog soja Candida albicans', Mljekarstvo, 54(4), str. 285-297. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1654 (Datum pristupa: 23.07.2019.)
Vancouver
Slačanac V, Hardi J, Pavlović H, Vlainić M, Lučan M. Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 na rast uropatogenog soja Candida albicans. Mljekarstvo [Internet]. 2004 [pristupljeno 23.07.2019.];54(4):285-297. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1654
IEEE
V. Slačanac, J. Hardi, H. Pavlović, M. Vlainić i M. Lučan, "Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 na rast uropatogenog soja Candida albicans", Mljekarstvo, vol.54, br. 4, str. 285-297, 2004. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1654. [Citirano: 23.07.2019.]

Sažetak
Cilj ispitivanja bio je utvrditi antagonistički utjecaj kozjeg i kravljeg
mlijeka fermentiranog probiotičkom bakterijom Bifidobacterium longum Bb- 46 na rast uropatogenog kvasca Candida albicans. Hipoteza u ovom radu bila je da fermentirano kozje mlijeko ima moguće jače inhibicijsko djelovanje na rast Candida albicans u usporedbi s fermentiranim kravljim mlijekom. Povrh toga, praćene su korelacije između stupnja inhibicije i određenih parametara mliječno kisele fermentacije (broj stanica Bifidobacterium longum Bb-46 i pH vrijednost). Rezultati istraživanja pokazali su da fermentirano kozje mlijeko značajno jače inhibira rast Candida albicans u odnosu na fermentirano kravlje mlijeko (P<0,05). Nije utvrđena nikakva korelacija stupnja inhibicije rasta Candida albicans s pH vrijednosti fermentiranog mlijeka i brojem živih stanica Bifidobacterium longum Bb-46 u fermentiranom kozjem i kravljem mlijeku.

Ključne riječi
Bifidobacterium longum Bb-46; Candida albicans; fermentirano kozje i kravlje mlijeko; inhibicijski učinak

Hrčak ID: 1654

URI
https://hrcak.srce.hr/1654

[engleski]

Posjeta: 1.590 *