hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

POSTOJEĆE STANJE ORGANIZIRANOSTI POSLOVNIH I PROCESNIH FUNKCIJA HOTELA

Vlado Galičić ; Faculty of tourism and hospitality management, University of Rijeka, Opatija, Croatia

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 23-33 preuzimanja: 709* citiraj
APA 6th Edition
Galičić, V. (2005). POSTOJEĆE STANJE ORGANIZIRANOSTI POSLOVNIH I PROCESNIH FUNKCIJA HOTELA. Tourism and hospitality management, 11 (1), 23-33. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/181344
MLA 8th Edition
Galičić, Vlado. "POSTOJEĆE STANJE ORGANIZIRANOSTI POSLOVNIH I PROCESNIH FUNKCIJA HOTELA." Tourism and hospitality management, vol. 11, br. 1, 2005, str. 23-33. https://hrcak.srce.hr/181344. Citirano 04.03.2021.
Chicago 17th Edition
Galičić, Vlado. "POSTOJEĆE STANJE ORGANIZIRANOSTI POSLOVNIH I PROCESNIH FUNKCIJA HOTELA." Tourism and hospitality management 11, br. 1 (2005): 23-33. https://hrcak.srce.hr/181344
Harvard
Galičić, V. (2005). 'POSTOJEĆE STANJE ORGANIZIRANOSTI POSLOVNIH I PROCESNIH FUNKCIJA HOTELA', Tourism and hospitality management, 11(1), str. 23-33. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/181344 (Datum pristupa: 04.03.2021.)
Vancouver
Galičić V. POSTOJEĆE STANJE ORGANIZIRANOSTI POSLOVNIH I PROCESNIH FUNKCIJA HOTELA. Tourism and hospitality management [Internet]. 2005 [pristupljeno 04.03.2021.];11(1):23-33. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/181344
IEEE
V. Galičić, "POSTOJEĆE STANJE ORGANIZIRANOSTI POSLOVNIH I PROCESNIH FUNKCIJA HOTELA", Tourism and hospitality management, vol.11, br. 1, str. 23-33, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/181344. [Citirano: 04.03.2021.]

Sažetak
Funkcionalna organizacijska struktura je tradicionalni model sustava veza i odnosa, najrasprostranjeniji je i najčešće upotrebljavani oblik organizacijske strukture u hrvatskim hotelskim poduzećima. Hotelska poduzeća u Hrvatskoj započinjala su svoj život funkcionalnom strukturom, a s vremenom, uslijed rasta i razvoja prelaze na druge oblike strukture. Hrvatsko hotelijerstvo nalazi se u razdoblju velikih promjena, a cilj menadžera u hotelskim poduzećima je uspješnost i konkurentnost na tržištu, smanjenje troškova i povećanje profita. Orijentacija ka tržišnom gospodarstvu neminovno zahtijeva važne promjene u poslovanju hotelskih poduzeća, pa je mijenjanje postojećeg poslovnog sustava osnovni preduvjet buduće efikasnosti i konkurentnosti. Fokus promatranja je proširen, ne promatraju se više zadaci, poslovi, ljudi ili strukture, već isključivo procesi. Procesno orijentirana funkcionalna struktura predstavlja podvrstu funkcionalne organizacijske strukture u kojoj se organizacijske jedinice formiraju prema fazama procesa proizvodnje, odnosno prema fazama tehnološkog procesa. U osnovi je funkcionalna, samo se organizacijske jedinice, umjesto prema poslovnim funkcijama, formiraju prema procesnim funkcijama. Na taj se način procesi odvajaju od pojedinih odjela i ukazuju na učestvovanje više odjela u jednom procesu, a promatranje hotela kroz njegove procese daje vjerodostojniju sliku poslovanja.

Ključne riječi
hotel; funkcija; proces; organizacija; transformacija

Hrčak ID: 181344

URI
https://hrcak.srce.hr/181344

Posjeta: 918 *