hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

ZNAČILNOSTI TRGOVINE S KMETIJSKIMI IN ŽIVILSKIMI PROIZVODI: PRIMERJAVA SLOVENIJE Z OSTALIMI NOVIMI ČLANICAMI EVROPSKE UNIJE

Darja MAJKOVIČ
Jernej TURK
Emmanuelle CHEVASSUS-LOZZA

Puni tekst: engleski, pdf (518 KB) str. 401-408 preuzimanja: 319* citiraj
APA 6th Edition
MAJKOVIČ, D., TURK, J. i CHEVASSUS-LOZZA, E. (2006). AGRI-FOOD TRADE ANALYSIS: COMPARISON OF SLOVENIA WITH THE NINE NEW MEMBER STATES. Journal of Central European Agriculture, 7 (3), 401-408. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/17375
MLA 8th Edition
MAJKOVIČ, Darja, et al. "AGRI-FOOD TRADE ANALYSIS: COMPARISON OF SLOVENIA WITH THE NINE NEW MEMBER STATES." Journal of Central European Agriculture, vol. 7, br. 3, 2006, str. 401-408. https://hrcak.srce.hr/17375. Citirano 25.10.2021.
Chicago 17th Edition
MAJKOVIČ, Darja, Jernej TURK i Emmanuelle CHEVASSUS-LOZZA. "AGRI-FOOD TRADE ANALYSIS: COMPARISON OF SLOVENIA WITH THE NINE NEW MEMBER STATES." Journal of Central European Agriculture 7, br. 3 (2006): 401-408. https://hrcak.srce.hr/17375
Harvard
MAJKOVIČ, D., TURK, J., i CHEVASSUS-LOZZA, E. (2006). 'AGRI-FOOD TRADE ANALYSIS: COMPARISON OF SLOVENIA WITH THE NINE NEW MEMBER STATES', Journal of Central European Agriculture, 7(3), str. 401-408. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/17375 (Datum pristupa: 25.10.2021.)
Vancouver
MAJKOVIČ D, TURK J, CHEVASSUS-LOZZA E. AGRI-FOOD TRADE ANALYSIS: COMPARISON OF SLOVENIA WITH THE NINE NEW MEMBER STATES. Journal of Central European Agriculture [Internet]. 2006 [pristupljeno 25.10.2021.];7(3):401-408. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/17375
IEEE
D. MAJKOVIČ, J. TURK i E. CHEVASSUS-LOZZA, "AGRI-FOOD TRADE ANALYSIS: COMPARISON OF SLOVENIA WITH THE NINE NEW MEMBER STATES", Journal of Central European Agriculture, vol.7, br. 3, str. 401-408, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/17375. [Citirano: 25.10.2021.]

Sažetak
V prispevku analiziramo trgovino s kmetijskimi in živilskimi proizvodi novih članic Evropske Unije. Analiza je narejena na dezagregirani ravni podatkov po posameznih proizvodih. Slovenija je, tako kot večina desetih novih članic EU, tradicionalna neto uvoznica hrane. Za prikaz skupnih značilnosti izvoza obravnavanih držav je uporabljen
“izvozni indeks” S [8]. Z uporabo indeksa S je nakazana precej različna struktura izvoza kmetijskih in živilskih proizvodov, vendar pa le-ta s časom počasi, a vztrajno vse bolj sovpada in nakazuje na obstoječe podobne procese prestrukturiranja agro-živilskih sektorjev v novih EU članicah. S pomočjo analize izvoza so prav tako opredeljene komparativne prednosti Slovenije za nekatere skupine proizvodov (meso, mlečni proizvodi, pijače in ostalo).

Ključne riječi
Nove članice EU; trgovina s kmetijskimi in živilskimi proizvodi; izvozni indeks; komparativna prednost

Hrčak ID: 17375

URI
https://hrcak.srce.hr/17375

[engleski]

Posjeta: 629 *