hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.20867/thm.3.2.12

Privatizacija hrvatskoga hotelijerstva, stanje, teškoće, opredjeljenja

Jože Perić ; Faculty of tourism and hospitality management, University of Rijeka, Opatija, Croatia

Puni tekst: hrvatski, pdf (4 MB) str. 363-379 preuzimanja: 246* citiraj
APA 6th Edition
Perić, J. (1997). Privatizacija hrvatskoga hotelijerstva, stanje, teškoće, opredjeljenja. Tourism and hospitality management, 3 (2), 363-379. https://doi.org/10.20867/thm.3.2.12
MLA 8th Edition
Perić, Jože. "Privatizacija hrvatskoga hotelijerstva, stanje, teškoće, opredjeljenja." Tourism and hospitality management, vol. 3, br. 2, 1997, str. 363-379. https://doi.org/10.20867/thm.3.2.12. Citirano 21.06.2021.
Chicago 17th Edition
Perić, Jože. "Privatizacija hrvatskoga hotelijerstva, stanje, teškoće, opredjeljenja." Tourism and hospitality management 3, br. 2 (1997): 363-379. https://doi.org/10.20867/thm.3.2.12
Harvard
Perić, J. (1997). 'Privatizacija hrvatskoga hotelijerstva, stanje, teškoće, opredjeljenja', Tourism and hospitality management, 3(2), str. 363-379. https://doi.org/10.20867/thm.3.2.12
Vancouver
Perić J. Privatizacija hrvatskoga hotelijerstva, stanje, teškoće, opredjeljenja. Tourism and hospitality management [Internet]. 1997 [pristupljeno 21.06.2021.];3(2):363-379. https://doi.org/10.20867/thm.3.2.12
IEEE
J. Perić, "Privatizacija hrvatskoga hotelijerstva, stanje, teškoće, opredjeljenja", Tourism and hospitality management, vol.3, br. 2, str. 363-379, 1997. [Online]. https://doi.org/10.20867/thm.3.2.12

Sažetak
Posljednjih godina nije došlo do bitnih promjena u privatizaciji hrvatskog hotelijerstva. U vlasničkoj strukturi dominiraju država (fondovi) i subjekti
(banke, osiguravajuća društva, INA ...) u pretežitom vlasništvu države (fondova). Vidljiva je međuovisnost između privatizacije i društvene tranzicije,
posebice ekonomske i političke, u cjelini. Od ograničenja valja istaći nedostatak domaće akumulacije i skromni priljev stranih izravnih ulaganja. Specifične teškoće proizlaze iz procjene vrijednosti poduzeća u hotelijerstvu, njihove ekonomske efikasnosti, restruktuiranja i odsutnosti novih ideja i modela u privatizaciji.
Dominantni vlasnici (država) trebali bi usvojiti Program konsolidacije i privatizacije temeljene na novom vrednovanju prirode i profitabilnosti kapitala.

Ključne riječi
hotelijerstvo; vlasnička struktura; teškoće; program privatizacije

Hrčak ID: 182334

URI
https://hrcak.srce.hr/182334

[engleski]

Posjeta: 383 *