hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi društveno organiziranog obroka u učeničkim domovima u Hrvatskoj

Jasenka Gajdoš Kljusurić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (72 KB) str. 5-15 preuzimanja: 1.015* citiraj
APA 6th Edition
Gajdoš Kljusurić, J. (2003). Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi društveno organiziranog obroka u učeničkim domovima u Hrvatskoj. Mljekarstvo, 53 (1), 5-15. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1669
MLA 8th Edition
Gajdoš Kljusurić, Jasenka. "Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi društveno organiziranog obroka u učeničkim domovima u Hrvatskoj." Mljekarstvo, vol. 53, br. 1, 2003, str. 5-15. https://hrcak.srce.hr/1669. Citirano 22.02.2020.
Chicago 17th Edition
Gajdoš Kljusurić, Jasenka. "Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi društveno organiziranog obroka u učeničkim domovima u Hrvatskoj." Mljekarstvo 53, br. 1 (2003): 5-15. https://hrcak.srce.hr/1669
Harvard
Gajdoš Kljusurić, J. (2003). 'Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi društveno organiziranog obroka u učeničkim domovima u Hrvatskoj', Mljekarstvo, 53(1), str. 5-15. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1669 (Datum pristupa: 22.02.2020.)
Vancouver
Gajdoš Kljusurić J. Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi društveno organiziranog obroka u učeničkim domovima u Hrvatskoj. Mljekarstvo [Internet]. 2003 [pristupljeno 22.02.2020.];53(1):5-15. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1669
IEEE
J. Gajdoš Kljusurić, "Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi društveno organiziranog obroka u učeničkim domovima u Hrvatskoj", Mljekarstvo, vol.53, br. 1, str. 5-15, 2003. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1669. [Citirano: 22.02.2020.]

Sažetak
Kakvoća i raznovrsnost ishrane osobito je važna za mlade u razvoju. Zbog visokog udjela proteina, mineralnih tvari i vitamina, svrstava se mlijeko u skupinu vrlo važnih namirnica za mlade tijekom rasta i razvoja. Radi što boljeg uvida u prehrambeni status izabrane skupine (djevojke i mladići od 14-18 godina), obavljena je analiza obroka u 39 učeničkih domova u cijeloj Hrvatskoj. Anketom je utvrđeno koje grupe namirnica mladi preferiraju, a od analiziranih obroka moguće je bilo utvrditi i količinu konzumiranog mlijeka i mliječnih proizvoda. Utvrđeno je da 52 % djevojaka i 63 % mladića konzumira mlijeko i mliječne proizvode ako su uključeni u obroke u učeničkom domu. Samo 27 % djevojaka i 21 % mladića konzumira mlijeko i mliječne proizvode svaki dan. Preferencija mlijeka i mliječnih proizvoda razlikuje se ovisno o regijama, pa je tako najzastupljenija u Lici i Gorskom Kotaru. Cilj rada je utvrđivanje nutritivne i energijske vrijednosti za skupinu ispitanika s posebnim osvrtom na mlijeko i mliječne proizvode te utvrditi nepravilnosti i, zavisno o rezultatima ankete o preferenciji određenih grupa namirnica, poboljšati dnevnu nutritivnu ponudu u skladu s potrebama organizma i DRI preporukama ovisno o dobi i spolu.

Ključne riječi
mlijeko i mliječni proizvodi; učenički domovi; DRI

Hrčak ID: 1669

URI
https://hrcak.srce.hr/1669

[engleski]

Posjeta: 1.579 *