APA 6th Edition Hofman, M. (2005). Food Toxicology - from Forensic to Policy Tool: An Evolution from Reactive to Proactive Action. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 56 (2), 123-130. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/140
MLA 8th Edition Hofman, Marcel. "Food Toxicology - from Forensic to Policy Tool: An Evolution from Reactive to Proactive Action." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 56, br. 2, 2005, str. 123-130. https://hrcak.srce.hr/140. Citirano 09.03.2021.
Chicago 17th Edition Hofman, Marcel. "Food Toxicology - from Forensic to Policy Tool: An Evolution from Reactive to Proactive Action." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 56, br. 2 (2005): 123-130. https://hrcak.srce.hr/140
Harvard Hofman, M. (2005). 'Food Toxicology - from Forensic to Policy Tool: An Evolution from Reactive to Proactive Action', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 56(2), str. 123-130. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/140 (Datum pristupa: 09.03.2021.)
Vancouver Hofman M. Food Toxicology - from Forensic to Policy Tool: An Evolution from Reactive to Proactive Action. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2005 [pristupljeno 09.03.2021.];56(2):123-130. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/140
IEEE M. Hofman, "Food Toxicology - from Forensic to Policy Tool: An Evolution from Reactive to Proactive Action", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.56, br. 2, str. 123-130, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/140. [Citirano: 09.03.2021.]
Sažetak Od 19. stoljeća do današnjih dana toksikologija hrane razvijala se u nekoliko pravaca. Osobe koje raspolažu znanjima o analitičkim postupcima za određivanje toksičnih sastojaka u hrani dobivaju veliko značenje, čime je znatno umanjena mogućnost dodavanja nepoželjnih i nedeklariranih sastojaka u hranu. Većina artikala proizvodi se posebnim procesiranjem uz dodavanje brojnih ne-nutritivnih dodataka, koji imaju dozvolu uporabe. Mnogi "strani" spojevi ušli su u hranidbene lance iz onečišćenog okoliša ili pak za vrijeme prerade i distribucije. Nova saznanja dovode do znatno veće odgovornosti toksikologa pri određivanju zdravstvene ispravnosti hrane. Toksikologija hrane obuhvaća područje od sudske medicine do novih zakonskih propisa.