hrcak mascot   Srce   HID

Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, Vol. 56 No. 2, 2005.

Izlaganje sa skupa

Toksikologija hrane - od sudske medicine do politike struke: razvoj od reaktivne do poticajne metode djelovanja

Marcel Hofman

Puni tekst: engleski, pdf (86 KB) str. 123-130 preuzimanja: 1.598* citiraj
APA 6th Edition
Hofman, M. (2005). Food Toxicology - from Forensic to Policy Tool: An Evolution from Reactive to Proactive Action. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 56 (2), 123-130. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/140
MLA 8th Edition
Hofman, Marcel. "Food Toxicology - from Forensic to Policy Tool: An Evolution from Reactive to Proactive Action." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 56, br. 2, 2005, str. 123-130. https://hrcak.srce.hr/140. Citirano 20.02.2019.
Chicago 17th Edition
Hofman, Marcel. "Food Toxicology - from Forensic to Policy Tool: An Evolution from Reactive to Proactive Action." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 56, br. 2 (2005): 123-130. https://hrcak.srce.hr/140
Harvard
Hofman, M. (2005). 'Food Toxicology - from Forensic to Policy Tool: An Evolution from Reactive to Proactive Action', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 56(2), str. 123-130. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/140 (Datum pristupa: 20.02.2019.)
Vancouver
Hofman M. Food Toxicology - from Forensic to Policy Tool: An Evolution from Reactive to Proactive Action. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2005 [pristupljeno 20.02.2019.];56(2):123-130. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/140
IEEE
M. Hofman, "Food Toxicology - from Forensic to Policy Tool: An Evolution from Reactive to Proactive Action", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.56, br. 2, str. 123-130, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/140. [Citirano: 20.02.2019.]

Sažetak
Od 19. stoljeća do današnjih dana toksikologija hrane razvijala se u nekoliko pravaca. Osobe koje raspolažu znanjima o analitičkim postupcima za određivanje toksičnih sastojaka u hrani dobivaju veliko značenje, čime je znatno umanjena mogućnost dodavanja nepoželjnih i nedeklariranih sastojaka u hranu. Većina artikala proizvodi se posebnim procesiranjem uz dodavanje brojnih ne-nutritivnih dodataka, koji imaju dozvolu uporabe. Mnogi "strani" spojevi ušli su u hranidbene lance iz onečišćenog okoliša ili pak za vrijeme prerade i distribucije. Nova saznanja dovode do znatno veće odgovornosti toksikologa pri određivanju zdravstvene ispravnosti hrane. Toksikologija hrane obuhvaća područje od sudske medicine do novih zakonskih propisa.

Ključne riječi
dioksini; dodaci hrani; genetički izmijenjeni organizmi; goveđa spongiformna encefalopatija; industrijski proizvedena hrana; krivotvorenje hrane; onečišćenje okoliša; poliklorirani bifenili; politika struke; prihvaćanje javnosti; procjena rizika; spojevi

Hrčak ID: 140

URI
https://hrcak.srce.hr/140

[engleski]

Posjeta: 2.306 *