hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda

Lidija Kozačinski ; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Željka Cvrtila
Mirza Hadžiosmanović
Darko Majnarić
B. Kukuruzović

Puni tekst: hrvatski, pdf (85 KB) str. 17-22 preuzimanja: 4.024* citiraj
APA 6th Edition
Kozačinski, L., Cvrtila, Ž., Hadžiosmanović, M., Majnarić, D. i Kukuruzović, B. (2003). Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda. Mljekarstvo, 53 (1), 17-22. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1670
MLA 8th Edition
Kozačinski, Lidija, et al. "Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda." Mljekarstvo, vol. 53, br. 1, 2003, str. 17-22. https://hrcak.srce.hr/1670. Citirano 22.02.2020.
Chicago 17th Edition
Kozačinski, Lidija, Željka Cvrtila, Mirza Hadžiosmanović, Darko Majnarić i B. Kukuruzović. "Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda." Mljekarstvo 53, br. 1 (2003): 17-22. https://hrcak.srce.hr/1670
Harvard
Kozačinski, L., et al. (2003). 'Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda', Mljekarstvo, 53(1), str. 17-22. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1670 (Datum pristupa: 22.02.2020.)
Vancouver
Kozačinski L, Cvrtila Ž, Hadžiosmanović M, Majnarić D, Kukuruzović B. Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda. Mljekarstvo [Internet]. 2003 [pristupljeno 22.02.2020.];53(1):17-22. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1670
IEEE
L. Kozačinski, Ž. Cvrtila, M. Hadžiosmanović, D. Majnarić i B. Kukuruzović, "Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda", Mljekarstvo, vol.53, br. 1, str. 17-22, 2003. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1670. [Citirano: 22.02.2020.]

Sažetak
U ovom je radu utvrđivana mikrobiološka ispravnost ukupno 802 uzorka konzumnog mlijeka i mliječnih proizvoda s križevačkog tržišta, od 11 proizvođača s područja sjeverozapadne Hrvatske. Od ukupno 802 analizirana uzorka 147 (18,33%) nije zadovoljilo propisane norme mikrobiološke ispravnosti i to: 42,86% kozjeg mlijeka, 36,36% voćnog jogurta, 33,33% slatkog vrhnja, 31,51% kiselog vrhnja, 26,77% mekih (svježih) sireva, 20,51% konzumnog mlijeka, 20,00% sirnih namaza, 15,00% polutvrdih sireva, 2,63% maslaca, 1,72% topljenih sireva i 1,16% jogurta. Razlog mikrobiološke neispravnosti uzoraka je povećani broj enterobakterija, kvasaca i plijesni, povećani ukupni broj bakterija, te E. coli i Staphylococcus aureus. U pojedinim uzorcima izolirane su i bakterije Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes i Pseudomonas vrste.

Ključne riječi
mlijeko i mliječni proizvodi; mikrobiološka ispravnost

Hrčak ID: 1670

URI
https://hrcak.srce.hr/1670

[engleski]

Posjeta: 5.159 *