Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.20867/thm.2.1.9

Controlling u hotelijersko-turističkom gospodarstvu

Milena Peršić orcid id orcid.org/0000-0002-6668-6856 ; Fakultät für Hotelmanagement Opatija, Universität Rijeka, Kroatien


Puni tekst: njemački pdf 5.057 Kb

str. 81-99

preuzimanja: 1.525

citiraj


Sažetak

Controlling u poslovnom sustavu ima zadatak koordinacije između onih koji informacije pribavljaju i onih koji te informacije koriste, a podloga je menedžmentu za upravljanje poslovnim sustavom prema unaprijed definiranim ciljevima. Ustrojava se prema specifičnostima djelatnosti, dostignutom stupnju razvoja i kompleksnosti eksternih i internih odnosa poslovnog sustava u okruženju. Zadatak je strateškog Controllinga uvođenje metoda i tehnika na kojima se temelji upravljanje budućim razvojem poslovnog sustava, čiju implementaciju preuzima operativni Controlling kroz razradu sustava planiranja, kontrole, analize, informiranja i upravljanja u realnim okvirima poslovanja u tekućoj poslovnoj godini. Za realizaciju zadataka operativnog Controllinga, posebno mjesto imaju podaci i informacije koje priprema i pruža računovodstveni informacijski sustav, sukladno stvarnim informacijskim zahtjevima menedžmenta određenih hijerarhijskih razina odlučivanja u hotelijersko-turističkom gospodarstvu.

Ključne riječi

Controlling; menedžersko računovodstvo; budžet; jedinstveni sustav obračuna za hotele; hotel

Hrčak ID:

182492

URI

https://hrcak.srce.hr/182492

Datum izdavanja:

30.7.1996.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 2.257 *